De pijnlijke waarheid over de Wii U-verkoop

Nintendo geeft toe dat de Wii U-spelconsole een mislukking is. De opvolger van de bijzonder succesvolle Wii heeft nooit echt kunnen doorbreken, wat nog eens extra in de verf werd gezet door de recente uitstekende lanceringen van de PlayStation 4 en Xbox One. 

Nintendo kondigt aan de verwachte verkoop met maar liefst 70 procent bij te stellen, en verwacht tegen het einde van het fiscale jaar in maart 2,8 miljoen Wii U-toestellen te verkopen. De Japanse gamesmaker had eigenlijk maar liefst 9 miljoen verwacht. Ter vergelijking: sinds de PlayStation 4 en de Xbox One eind november op de markt kwamen – de Xbox One ligt nog altijd niet in Belgische winkels – gingen daar al respectievelijk 4,2 miljoen en 3 miljoen stuks van de deur uit. 

De Nintendo 3DS (foto rechts) doet het nog altijd prima in Japan, waar van de draagbare console 4,9 miljoen van de verwachte 5 miljoen stuks werden verkocht. In de VS valt de verkoop echter tegen, waardoor Nintendo de projecties wereldwijd bijstelt van 18 miljoen naar 13,5 miljoen stuks. De originele Wii blijft wel succesvol, en voor die console stelt Nintendo de verwachte verkoop zelfs bij van 2 miljoen naar 2,6 miljoen eenheden.

Nintendo halveerde de verwachte softwareverkopen voor de Wii U ook van 38 miljoen tot 19 miljoen, aldus de Huffington Post. En door dit alles boekt het bedrijf voor het derde jaar op rij verlies. In plaats van de verwachte 100 miljard yen (708 miljoen euro) winst lijkt Nintendo 35 miljard yen (248 miljoen euro) verlies te zullen gaan boeken.

Geen paniek

Toch panikeert Nintendo niet, en denkt het bedrijf er niet aan te stoppen met hardware en zich enkel te richten op software, zoals Sega dat enkele jaren geleden deed. “Onze filosofie dat Nintendo-games het beste gespeeld worden op Nintendo-toestellen is niet veranderd,” zei de Amerikaanse topman Reggie Fils-Aime vorige week aan King 5 News. Fils-Aime geeft wel aan dat het bedrijf experimenteert met content voor tablets en smartphones, maar stelt dat het uiteindelijke doel daarvan toch zal zijn om mensen naar de Wii U of 3DS te lokken.

Meer
Lees meer...