“De sh*t”, om het in zijn woorden te zeggen: Adil El Arbi opgenomen in reeks ‘Next generation leaders’ van Time Magazine

Adil El Arbi blijft succes boeken, ook over de grote plas. Het Amerikaanse Time Magazine is heel positief over de regisseur en spreekt over een rooskleurige toekomst. Het magazine zegt dat de regisseur veel toekomst heeft in de cinemawereld, ook in Hollywood. Ze noemen hem zelfs de ‘Spielberg van Molenbeek’. Wat een compliment!

Het gerenommeerde magazine Time is heel positief over Adil El Arbi en neemt hem op in de reeks ‘next generation leaders‘ waarin talentvolle opkomers verschijnen. De ‘Spielberg van Molenbeek’ zou volgens het magazine nog veel kunnen betekenen voor de filmwereld.

El Arbi was een buitenbeentje op de filmschool. “Niet alleen zijn roots waren anders maar ook zijn filmhelden”, klinkt het in het magazine. “Terwijl anderen spraken over hun liefde voor auteurs zoals Jean-Luc Godard, had El Arbi het over Steven Spielberg, Spike Lee en Oliver Stone als rolmodellen.

Belgokkaan

Ook zijn kompaan Bilall Fallah was een buitenbeentje, maar ze hebben elkaar gauw gevonden. De twee vrienden zijn samen films gaan maken met inspiratie uit hun Belgisch-Marokkaanse achtergrond. Volgens Time leidt dat tot hun succes. “Ze maakten films vanuit hun ervaringen als Belgische Marokkanen, maar met hoge energiewaarde en emotionele storytelling.”

Op het Toronto International Film Festival in 2015 maakten de twee regisseurs zich bekender met de film Black, een verfilming van een boek van Dirk Bracke over jeugdbendes in Brussel. Nadien stond Hollywood aan de deur en de rest was geschiedenis.

El Arbi lijkt goede ervaringen te hebben in Hollywood, maar merkt als moslim toch op dat nationalisme en xenofobie daar is aan het opkomen. “Kunst en kwaadheid, de wil om te vechten, dat zal van ons de beste generatie maken”, zegt hij in Time.

Na twee films in het Brusselse trokken de regisseurs naar Antwerpen voor hun derde film Patser. De film gaat over vier vrienden op het Antwerpse Kiel die echte patsers willen worden. Eens in het drugsmilieu werken ze zichzelf al gauw in de problemen. In de film zien we ook bekende gezichten zoals Mateo Simoni en twee Belgische topdj’s Dimitri Vegas en Like Mike. Bekijk hieronder de teaser van de film die op 24 januari uitkomt.

Meer
Lees meer...