Delen van Sydney gaan in lockdown na uitbraak met Delta-variant

Een deel van de Australische stad Sydney gaat vanaf morgen in lockdown nu het coronavirus, en dan vooral de zeer besmettelijke Delta-variant, er aan terrein wint. 

De lockdownmaatregel zal van toepassing zijn in het centrum, de voorsteden en Bondi Beach. Het is de eerste lockdown waarmee de grootste stad van Australië, met 5,3 miljoen inwoners, dit jaar te maken krijgt. Sydney meldt vandaag zeventien nieuwe gevallen, waarmee het totaal op 65 coronabesmettingen komt.

“We willen niet dat deze situatie nog weken aanhoudt. We willen deze situatie liever vroeger dan later beëindigen”, zei premier Gladys Berejiklian van de deelstaat New South Wales. Ze voegde eraan toe dat medische experts voorlopig alleen een gerichte lockdown voorstellen en dat het nog niet noodzakelijk is om de hele stad af te sluiten.

Tot 2 juli van kracht

Vanaf zaterdag moeten de inwoners van de stad dus thuisblijven, behalve in noodgevallen. In slechts vier gevallen mogen ze hun huis nog verlaten: om te reizen voor noodzakelijk werk of naar school, lichaamsbeweging in de open lucht, om zorg te verlenen aan een familielid en om essentiële goederen te kopen. De lockdown zal tot 2 juli van kracht zijn.

Sydney kampt nu met de grootste uitbraak sinds december. De inwoners van de miljoenenstad konden in tegenstelling tot de rest van de wereld het grootste deel van het jaar een normaal leven leiden, met amper beperkingen.

“Gedeeltelijke lockdown is onvoldoende”

Omar Khorshid, de directeur van de Australian Medical Association, zei dat de nieuwe beperkingen echter “niet voldoende” waren en drong er bij de ambtenaren op aan om de hele stad af te sluiten. Hij herinnerde hen aan de coronagolf in Melbourne vorig jaar, die aan meer dan 800 inwoners het leven kostte.

“Wat er vorig jaar in Melbourne is gebeurd, is dat ze hebben geprobeerd langzaam vooruit te komen en niet in staat waren dat te doen, wat resulteerde in sterfgevallen … dat mag niet gebeuren in Sydney”, waarschuwde Khorshid. (lb)

Meer
Lees meer...