Delta-variant nu ook bij ons dominant, maar moeten we ons daar zorgen om maken?

Wat voorspeld was, is nu ook een feit: de Delta-variant van het coronavirus is nu ook in België verantwoordelijke voor meer dan de helft van de positieve gevallen. Het slechte nieuws is dat die variant ongeveer dubbel zo besmettelijk is, maar het goede nieuws is dat de huidige vaccinaties ook tegen die mutatie besmetten. Paniek lijk voorlopig dus niet meteen nodig.

Van de gemiddeld ongeveer 400 nieuwe coronagevallen die in land worden vastgesteld, is de Delta-variant op dit moment ongeveer verantwoordelijk voor 50 procent ervan. Die mutatie van het SARS-CoV-2-virus komt uit India maar mag sinds de nieuwe nomenclatuur van WHO niet meer zo genoemd worden.

De laatste tijd is de Delta-variant aan een heuse opmars bezig over de wereld en is ze al in veel regio’s dominant geworden. Meestal gaat dat gepaard met een stijging in het aantal besmettingen en nieuwe, strengere coronamaatregelen. Binnen de Europese Unie zet de Delta-variant de nieuwe Europese reiscertificaten onder druk omdat veel landen ineens toch opnieuw reisbeperkingen opleggen.

Niet dodelijker, wel besmettelijker

De Delta-variant is op zich niet dodelijker, maar kan wel voor meer problemen zorgen dan andere mutaties omdat deze variant veel besmettelijker is. Dat liet de WHO twee weken geleden al weten.

Ook bij ons verwacht biostatisticus Geert Molenberghs vooral een stijging in het aantal besmettingen. Dat zegt hij in Het Nieuwsblad. Toch in paniek niet nodig. Onderzoek wijst namelijk uit dat de huidige vaccins goed beschermen tegen de Delta-variant, zeker een tweede dosis. Ook het Janssen-vaccin, waarvan maar één dosis nodig is, zou goed beschermen.

Volgende Overlegcomité

“Maar we mogen niet vergeten dat twee derde van de bevolking nog niet volledig is ingeënt. Er zijn veel mensen met onderliggende aandoeningen die nog maar één prik hebben gekregen en dus niet volledig beschermd zijn. Voorzichtigheid blijft erg geboden. We zijn helaas nog niet zo ver gevorderd dat we kunnen zeggen: dit kan geen kwaad meer. Daarom moeten we de tijd die we hebben tot het volgende Overlegcomité goed gebruiken om te bekijken waar we staan”, waarschuwt Molenberghs. Dat volgende Overlegcomité staat gepland voor 16 juli.

Meer
Lees meer...