WHO: “Delta is de snelste en fitste Covid-variant en zal de meest kwetsbaren treffen”

De Delta-variant van het coronavirus heeft het potentieel “om dodelijker te zijn omdat het efficiënter is in de manier waarop het zich tussen mensen verspreidt”, liet dr. Mike Ryan van de World Health Organization (WHO) optekenen door CNBC.

  • De zeer besmettelijke Delta-variant is de snelste en fitste coronavirusstam tot nu toe. Deze zal de meest kwetsbare mensen “pakken”, vooral op plaatsen met een lage vaccinatiegraad tegen Covid-19, waarschuwden medewerkers van de Wereldgezondheidsorganisatie maandag.
  • Studies suggereren dat het ongeveer 60 procent meer overdraagbaar is dan de Alpha-variant, die besmettelijker is dan de oorspronkelijke stam die eind 2019 opdook in Wuhan, China.
  • Delta heeft zich nu verspreid naar 92 landen, zei Maria Van Kerkhove, de technische leider van de WHO voor Covid. 
  • In het Verenigd Koninkrijk werd de Delta-variant onlangs de dominante stam en overtrof daarmee de inheemse Alpha-variant, die afgelopen najaar voor het eerst in het land werd ontdekt. De Delta-variant maakt nu meer dan 60 procent uit van de nieuwe gevallen in het Verenigd Koninkrijk.
  • De variant maakt ook ten minste 10 procent uit van alle nieuwe gevallen in de Verenigde Staten, volgens de Centers for Disease Control and Prevention, en is op weg om de dominante variant in het land te worden.
  • Dr. Mike Ryan, uitvoerend directeur van het WHO-programma voor gezondheidsnoodsituaties, zei dat wereldleiders en volksgezondheidsfunctionarissen kunnen helpen de meest kwetsbaren te beschermen middels de donatie en distributie van Covid-vaccins.

Delta, voor het eerst geïdentificeerd in India, heeft het potentieel “om dodelijker te zijn omdat het efficiënter is in de manier waarop het zich tussen mensen verspreidt en het zal uiteindelijk die kwetsbare personen vinden die ernstig ziek zullen worden, in het ziekenhuis moeten worden opgenomen en mogelijk zullen sterven”, zei Ryan nog.

Ernstigere symptomen?

WHO-wetenschappers hebben gezegd dat er berichten zijn dat de Delta-variant ook ernstigere symptomen veroorzaakt, maar dat er meer onderzoek nodig is om die conclusies te bevestigen. Toch zijn er aanwijzingen dat de Delta-variant andere symptomen zou kunnen uitlokken dan andere varianten.

Geen enkele variant heeft echt de combinatie van hoge overdraagbaarheid en dodelijkheid, maar Delta is “de meest bekwame en snelste en fitste van die virussen”, zei de WHO nog.

Van Kerkhove liet nog het volgende optekenen: “Helaas hebben we de vaccins nog niet op de juiste plaatsen om mensenlevens te beschermen.”

De WHO heeft er bij rijke landen, waaronder de Verenigde Staten, op aangedrongen om doses te doneren. “Deze vaccins zijn zeer effectief tegen ernstige ziekte en dood. Dat is waar ze voor bedoeld zijn, en dat is waar ze voor gebruikt moeten worden”, zei Van Kerkhove. “Dat is waar COVAX en de WHO en al onze partners voor hebben gepleit, dat deze vaccins de mensen bereiken die het meeste risico lopen.”

Covid-uitbraak in Chinese haven verergert vertragingen in wereldwijde toeleveringsketen

Covid blijft ook op de mondiale economie wegen.

Wekenlange storingen bij een van ’s werelds grootste containerterminals in Zuid-China hebben de toch al overbelaste mondiale scheepvaartsector zwaar onder druk gezet, schrijft de Financial Times

De oorzaak van de storingen? De Yantian-terminal in Shenzhen ging eind mei bijna een week dicht nadat havenarbeiders positief hadden getest op Covid-19.

Hierdoor liepen fabrikanten en de detailhandel over de hele wereld nog meer vertraging op in de aanvoerketen.

Weken later is de productiviteit nog maar tot ongeveer 70 procent van het normale niveau hersteld.

Lees ook:

(tb)

Meer
Lees meer...