In kaart: Delta is snel de dominante variant van COVID-19 aan het worden

De Delta-variant werd al in 78 landen geïdentificeerd. De mutatie komt vooral veel voor in het Verenigd Koninkrijk, Rusland en India.

Waarom is dit belangrijk?

De Delata-variant verspreidt zich snel. Rijke landen zijn goed op weg naar volledige vaccinatie van de populatie. Maar de opkomst van Delta onderstreept de noodzaak om ook armere landen volledig te vaccineren. Minder besmettingen betekent minder kansen op een nieuwe mutatie. Want die houden van reizen en blijven nooit lang in één land.

“De Delta-variant is momenteel de grootste bedreiging in de VS,” verklaarde Dr. Fauci. Dat is de directeur van het Amerikaanse National Institute of Allergy and Infectious Diseases. Hij gaf vorige week een persconferentie in het Witte Huis. Boris Johnson, de Britse premier, gaf een week eerder een soortgelijke waarschuwing. Om de snelle verspreiding van de variant in te dammen, hebben Europese landen en Hong Kong de controle op reizigers uit Groot-Brittannië verscherpt.

De mutatie is twee- tot driemaal besmettelijker dan het oorspronkelijke virus uit Wuhan. Het is op weg om de dominantste variant van het coronavirus te worden. 

Volgens het statistiekbureau Statista, is de deltavariant al in een dertigtal Europese landen geïdentificeerd. Wereldwijd zou het al om 78 landen gaan. Al vier weken geleden vertegenwoordigde de deltavariant meer dan 85 procent van alle covidmutaties. Dat meldde GISAID, een coronadatabank, dinsdag. In Europa zal Delta binnenkort de meest voorkomende variant zijn in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Zweden. 

GISAID waarschuwt wel dat de gegevens nog niet volmaakt zijn. Het gaat om monsters die door onderzoekers zijn ingezonden. Ze kunnen dus oververtegenwoordigd zijn in de data. Testen en onderzoeken kosten tijd. GISAID werkt daarom met een gemiddelde van vier weken. 

Tweede dosis biedt beste bescherming

Als Delta dodelijker en besmettelijker blijkt te zijn, zal het zowel moeilijker als belangrijker worden om de infecties onder controle te houden. Rusland heeft opnieuw te kampen met golven van infecties en sterfgevallen. Uit een studie van PHE blijkt dat de vaccins van Pfizer-BioNTech en AstraZeneca gelukkig wel bescherming bieden tegen ernstige infecties veroorzaakt door de Delta-variant.

Toch zou vooral de tweede dosis bijzonder effectief zijn, maar zelfs bij volledige vaccinatie kan men nog steeds milde symptomen ervaren van de Delta-variant. Je kan het virus ook nog overdragen aan iemand die misschien nog geen vaccin heeft gehad. (lb)

Lees ook: Verlies voor Japanse beurs door zorgen over deltavariant

Meer
Lees meer...