Fabrikant: “Janssen-vaccin effectief tegen Delta-variant”

Het vaccin van Janssen biedt hoogstwaarschijnlijk ook een goede bescherming tegen de besmettelijke Delta-variant van het coronavirus die als eerste opdook in India. Ook zou je met één prik minstens acht maanden beschermd zijn tegen alle varianten van het virus.

De resultaten van een klein laboratoriumonderzoek zijn veelbelovend, meldt farmaceut Johnson & Johnson, het moederbedrijf van het in Leiden gevestigde Janssen Biologics.

  • Tijdens de laboratoriumtests veroorzaakte het vaccin een grote aanwezigheid van neutraliserende antilichamen in bloedmonsters van acht gevaccineerde mensen, schrijft Nederlands persbureau ANP. 
  • Volgens Johnson & Johnson was de reactie nog sterker dan bij de Beta-variant, die uit Zuid-Afrika afkomstig is.
  • Gezondheidsautoriteiten over heel de wereld houden nauwlettend in de gaten hoe goed het Janssen-vaccin, waarvan maar één prik nodig is, werkt tegen nieuwe coronavarianten.

Alle vier goedgekeurd

De Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), meldde vorige maand dat alle vier de coronavaccins die tot nu toe zijn goedgekeurd goed lijken te beschermen tegen alle varianten. 

  • Naast Janssen gaat het dan om de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca.

De World Health Organization (WHO) waarschuwde eerder deze week voor een mogelijke nieuwe golf van de coronapandemie in Europa, gedragen door de Delta-variant. In Afrika stijgt het aantal gevallen alarmerend snel, stelde de organisatie, en ook in Aziatische landen maakt het virus een comeback.

Lees ook:

Meer
Lees meer...