Denen kunnen niet langer scheiden door gewoon online formulier in te vullen: verplichte relatietherapie op kosten van de staat

In Denemarken wordt er meer gescheiden dan in de heel wat andere Europese landen. Logisch ook, want in het Scandinavische land moest je tot nu toe enkel online een formulier invullen en daarmee was de kous af. Deense echtparen met minderjarige kinderen die uit elkaar willen gaan, moeten sinds kort echter drie maanden (online) relatietherapie volgen op kosten van de Deense staat.

De Deense krant Politiken meldt dat de staat gratis relatietherapie aanbiedt omdat scheidingen de lokale overheden geld kosten aan onder meer woonkosten. Koppels met minderjarige kinderen die willen scheiden, zijn verplicht om gedurende drie maanden in therapie te gaan.

Zowat alle politieke partijen in Denemarken staan achter het initiatief, behalve de kleine Liberale Alliantie. Die vinden dat de staat zijn boekje te buiten gaat door binnen te dringen in het privéleven van de Denen.

(Citytrip Kopenhagen: tips voor een bezoek aan de sprookjesachtige stad.)

pixabay

Dubbel zoveel scheidingen als huwelijken

Denemarken is erg vooruitstrevend als het op sociale rechten aankomt. Zo krijgen kersverse ouders er een jaar verlof en is de peuteropvang er zo goed als gratis. Toch gingen in 2018 15.000 echtparen uit elkaar in het land. Amper half zoveel koppels traden dat jaar in het huwelijksbootje.

Door relatietherapie aan te bieden via een app of website, hoopt de Deense regering het scheidingsproces gemakkelijker te maken voor de koppels en de kinderen. Kopenhagen hoopt in de eerste plaats de communicatie tussen de familieleden te faciliteren.

(Denemarken gaat asielzoekers op een wel erg creepy eiland steken.)

pixabay

17 lessen

Ouders krijgen 17 individuele lessen van een halfuur aangeboden waarin concrete oplossingen aangereikt worden voor bepaalde nare situaties. Het gaat onder andere over hoe verjaardagsfeestjes geregeld moeten worden en hoe je voortaan met je ex-partner moet omgaan.

(Scandinavië barst van anti-depressiva, schulden en alcoholisme.)

Deense vooruitstrevendheid

In westerse landen gaat 25 tot 50 procent van de getrouwde koppels uit elkaar. Een scheiding brengt vaak heel wat problemen met zich mee, vooral voor de minderjarige kinderen van het voormalig echtpaar.

Door de focus te leggen op hoe het leven verder moet na zo’n echtscheiding bewijst Denemarken opnieuw zijn rol die het van oudsher heeft als progressief, vooruitstrevend land. Wij zijn alvast benieuwd naar welke landen de maatregel van Kopenhagen zullen overnemen.

pixabay
Meer
Lees meer...