Denemarken gaat asielzoekers op een wel erg creepy eiland steken

De Deense regering stemde vandaag in met een plan om 100 afgewezen asielzoekers op een eiland in de Baltische Zee te steken. De asielzoekers zijn veroordeeld voor een misdrijf en kunnen niet terug naar hun land van herkomst, omdat ze daar waarschijnlijk gemarteld of geëxecuteerd worden. Lindholm, het eiland waar ze op terecht gaan komen, is best wel creepy: het wemelt er van de virussen, omdat onderzoekers er dieren bestudeerden met besmettelijke ziektes als varkensgriep, hondsdolheid en mond-en-klauwzeer.

Over twee jaar wonen er op het Deense eilandje Lindholm ongeveer honderd ongewenste vreemdelingen. Er is effectief twee jaar nodig om het eilandje bewoonbaar te maken.

De Deense regering wil met het besluit een duidelijk signaal afgeven, namelijk dat Denemarken het strengste asiel- en migratiebeleid heeft van Europa. Ze willen asielzoekers ontmoedigen om in het land te blijven. Het besluit van Denemarken wordt veroordeeld door de mensenrechtencommissaris van de Verenigde Naties, Michelle Bechelet: “Deze mensen hun vrijheid afnemen, ze isoleren en stigmatiseren, maakt hun kwetsbaarheid alleen maar groter”.

Lindholm is niet groter dan vijf voetbalvelden. Jarenlang fungeerde het als plek om dieren met besmettelijke ziektes te bestuderen en het wemelt er van de virussen zoals varkensgriep, hondsdolheid en mond-en-klauwzeer.

Er is een veerboot voor de verbinding met vaste wal (de naam zegt veel, de boot heet Virus), maar het is de bedoeling dat de asielzoekers daar zo min mogelijk gebruik van gaan maken. Het kost immers geld om op en neer te gaan en de toekomstige bewoners van Lindholm krijgen maar een klein beetje leefgeld.

Inzicht

Op het eiland zijn nog minder faciliteiten dan in een gevangenis. De migranten mogen ook niet werken en hebben een meldplicht. De Deense regering hoopt dat de asielzoekers zo tot het inzicht komen dat het uitzichtloos is en zelf willen terugkeren. Hoewel dat niet altijd makkelijk is, want vaak neemt hun herkomstland ze niet terug.

Denemarken het nu al het strengste asiel- en migratiebeleid van Europa. Ze voeren er geen integratiebeleid maar een terugstuurbeleid. Het land, met een kleine zes miljoen inwoners, heeft de afgelopen twintig jaar talloze aanscherpingen van het asiel- en immigratiebeleid doorgevoerd.

Eerder dit jaar presenteerde de regering al een radicaal plan om de problemen in 22 immigrantenwijken die op de ‘gettolijst’ staan terug te dringen. Zo kunnen bewoners in deze wijken bij een misdrijf dubbel zo zwaar worden gestraft. Het plan kon rekenen op een hoop kritiek in eigen land.

Australië

Ook het plan om asielzoekers naar Lindholm te sturen stuit op verzet. Een week geleden gingen in het centrum van Kopenhagen duizenden Denen de straat op om te protesteren. Ze schamen zich voor de manier waarop hun land omgaat met deze groep vreemdelingen. En krijgen daarbij steun van de Verenigde Naties.

Asielzoekers naar een afgelegen eiland sturen is op zich geen nieuw idee. Zo stuurde Australië bootvluchtelingen naar twee eilanden in de Stille Oceaan: Nauru en Manus. En in de jaren 90 stuurde de Verenigde Staten asielzoekers uit Haïti naar Guantanamo Bay, voordat het werd gebruikt voor terroristen.

Meer
Lees meer...