Depraetere (Vooruit) maakt bocht: bereidheid om in regering te stappen zonder PS, De Wever als premier is een optie

In een opmerkelijke koerswijziging lijkt Vooruit, onder leiding van voorzitter Melissa Depraetere, een bocht te maken. De partij overweegt niet alleen om zonder de PS in een regering te stappen. Daarnaast is het idee van Bart De Wever als premier niet langer uitgesloten. Dat laatste gaat alvast in tegen het standpunt van de PS.

Vooruit lijkt af te wijken van de gebruikelijke politieke paden door open te staan voor andere coalitiepartners dan de PS. Hoewel Vooruit en de PS een gemeenschappelijke sociaal-democratische basis delen, blijken ze nu bereid te zijn om afzonderlijke politieke koersen te varen.

Terwijl Melissa Depraetere openstaat voor de mogelijkheid om in een regering te stappen zonder de PS, behoudt Vooruit wel haar sociale agenda, zij het mogelijk met andere partners. “We zijn twee aparte partijen, al hebben we wel een gezamenlijke sterke sociale basis”, haalt de Vooruit-voorzitter aan. “Beleid voeren blijft wel makkelijker met twee socialistische partners dan alleen.”

De Wever als mogelijke premier

Een opvallende ommezwaai in het standpunt van Vooruit is de bereidheid om onder leiding van Bart De Wever (N-VA) een regering te vormen. Dit staat in schril contrast met de eerdere houding van de PS, die De Wever als premier categorisch afwees. “PS stapt niet in een regering die geleid wordt door iemand die het einde van België wil”, zei PS-voorzitter Paul Magnette recent nog duidelijk.

Meer
Lees meer...