Deze 10 Netflix-films verschijnen deze herfst in de bioscoop en zijn later pas te streamen

Netflix zet al enige tijd in op eigen content en laat dus ook zelf films maken. Na maanden van onderhandelingen tussen de streamingdienst en traditionele bioscoopketens, is er eindelijk een akkoord uit de bus gekomen rond de films onder het vlaggenschip van de streamingdienst. Tien Netflix-films zullen eerst in de bioscoop vertoond worden voor abonnees ze kunnen streamen. Door te investeren in prestigieuze Hollywood-films probeert Netflix zijn positie als marktleider te behouden en zich te onderscheiden van de andere streamingdiensten, die als paddenstoelen uit de grond schieten.

De Netfix-film The Irishman van regisseur Martin Scorsese met Robert De Niro en Al Pacino zal op 1 november voor het eerst vertoond worden in de bioscoop en komt pas op 27 november naar de streamingdienst. Dat meldt onder meer de Amerikaanse technologiewebsite The Verge. Dat is het resultaat van maandenlange onderhandelingen tussen Netfix en traditionele, Amerikaanse cinemaketens zoals AMC en Regal. Die drongen aan op een periode van negentig dagen voordat nieuwe films vertoond zouden mogen worden op streamingdiensten.

Zo hopen cinema’s hun zalen zo lang mogelijk vol te krijgen, voordat mensen de optie hebben om de films thuis te streamen via diensten als Netflix. Voor streamingdiensten is het dan weer van levensbelang om nieuwe abonnees aan te trekken en abonnees te behouden door continu nieuwe en populaire series en in dit geval films aan te bieden.

Oerwoud van streamingdiensten

Voor Netflix wordt het echter steeds moeilijker om interessante content aan te bieden. Zo richten filmstudio’s en andere grote spelers om financiële redenen hun eigen streamingdiensten op. De bekendste voorbeelden zijn Disney+ en NBCUniversal.  Daarom probeert Netflix meer prestige te verkrijgen door Hollywood-films onder zijn vleugel te nemen.

(Netflix-films ook volgend jaar in aanmerking voor Oscars: dankzij Scorsese en De Niro?)

Netflix hoopt dan ook op awards en nominaties, want dat brengt gratis publiciteit met zich mee. Daarom is het voor de streamingdienst belangrijk dat de Netflix-films in de bioscoop vertoond worden – een voorwaarde voor heel wat awards.

Netflix

Tien herfstfilms

Netflix zal dus tien herfstfilms eerst exclusief uitbrengen in de bioscoop om ze pas later online los te laten op abonnees. Ter vergelijking: Neflix bracht vorig jaar amper vier films in de bioscoop uit. Dat waren Bird Box, The Ballad of Buster Scruggs, Mowgli en Roma, dat een Oscar won.

De tien films die Netflix deze herfst in de bioscoop uitbrengt:

  • The Laundromat​: 27 september (Amerikaanse bioscoop), 18 oktober (Netflix)
  • Dolemite Is My Name: 4 oktober (Amerikaanse bioscoop); 25 oktober (Netflix)
  • The King: 11 oktober (Amerikaanse bioscoop); 1 november (Netflix)
  • The Irishman​: 1 november (Amerikaanse bioscoop); 27 november (Netflix)
  • Earthquake Bird: 1 november (Amerikaanse bioscoop); 15 november (Netflix)
  • Marriage Story: 6 november (Amerikaanse bioscoop); 6 december (Netflix)
  • Klaus​: 8 november (Amerikaanse bioscoop); 15 november (Netflix)
  • I Lost My Body: 15 november (Amerikaanse bioscoop); 29 november (Netflix)
  • Atlantics: 15 november (Amerikaanse bioscoop); 29 november (Netflix)
  • The Two Popes: 27 november (Amerikaanse bioscoop); 20 december (Netflix)
Meer
Lees meer...