Deze 13 tweets van Theo Francken (N-VA) uit 2017 zullen we niet snel vergeten

Dat het voor staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) een druk en woelig jaar was, is een understatement. Francken kwam meermaals onder vuur te liggen en was niet op zijn mondje gevallen op Twitter. Deze 13 tweets uit 2017 zijn ons bijgebleven.

1. Theo Francken noemt Meyrem Almaci een leugenaar:

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken was boos op Groen-voorzitster Meyrem Almaci omdat ze hem in een interview een leugenaar had genoemd. “Graag een antwoord op mijn blijvende vraag: welke, oh welke leugens verspreid ik dan toch?”, vroeg Francken. Almaci zweeg als een graf.

2. Francken wint zaak bij het Europees Hof van Justitie over humanitaire visa:

Francken haalde zijn slag thuis bij het Europees Hof van Justitie over een politiek zwaar beladen zaak: België kan niet verplicht worden om een humanitair visum te geven aan een gezin dat gevaar loopt in eigen land. Die beslissing zet het asielbeleid in Europa op z’n kop. “We hebben gewonnen, doorzetten helpt”, reageerde Francken op een persconferentie na de uitspraak.

3. Francken beschuldigt Artsen Zonder Grenzen van mensensmokkel:

In maart kwam Francken in opspraak omdat hij de hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen ervan beschuldigde mensensmokkel te stimuleren met hun reddingsacties in de Middellandse Zee. Ook zei hij dat hun reddingsoperaties zorgen voor een “extra aanzuigeffect en dus doden”. Premier Charles Michel (MR) was not amused met de uitlating, hij wou dat Francken meer genuanceerd communiceert. “Ik roep Theo Francken op om het humanitair werk te respecteren,” zei Michel. Het was de eerste keer dat Michel Francken zo publiekelijk op de vingers tikte, in het verleden hield de premier zich stil als Francken omstreden uitspraken deed. Onder druk nuanceerde Francken zijn uitspraak, maar hij excuseerde zich niet.

4. Francken deelt de ‘trolstrategie’ van zijn haters en hecklers:

In mei werd een lezing van Francken tot vier keer onderbroken door linkse studenten onder leiding van Gents theaterregisseur Dominique Willaert. In een exclusief interview met newsmonkey liet Willaert weten dat hij dat deed om aan te kaarten dat de staatssecretaris niet met ngo’s in debat zou willen gaan. De activist beweerde zelfs dat Francken voorstander is van het beleid van de Russische president Vladimir Poetin. Francken noemde de provocerende onderbrekingen van Willaert en zijn kompanen “onrespectvol en democratie-onwaardig”.

Moeten we figuren als Willaert serieus nemen? Allicht niet. Hij wou een theaterfilm van de debatavond maken en ook PVDA-kopstuk Tom Demeester, niet meteen de dikste vriend van Francken, gaf aan dat dit voor Willaert één groot theater is. De UGent tolereerde het gedrag van Willaert.

5. Francken haalt uit naar Peter Vandenbempt en de Thaise koper van OH Leuven:

De voetbalploeg OH Leuven werd begin dit jaar overgenomen door de Thaise miljardair Srivaddhanaprabha. Dat stond Francken niet aan. Die vond dat de Vlaamse ondernemers, waar blijkbaar ook zijn broer bij hoort, geen eerlijke kans hadden. Hij noemde het bestuur van OHL dan ook “vals en vilain”. Volgens analist Peter Vandenbempt was de kritiek van Francken onterecht. De tegenreactie van Francken was al even hard: “De man kent duidelijk niet veel van het dossier over de verkoop. Ik geef die Thai een kans, maar het huidige bestuur niet meer.”

6. Francken stuurt de beruchte #opkuisen-post de wereld in:

Francken kreeg op sociale media heel wat kritiek na een Facebookpost over vluchtelingen die aangehouden werden in Brussel. “Veertien mensen aangehouden in Maximiliaanpark en negen in het Noordstation”, schreef Francken. “Drie verklaarde minderjarigen.” Wat sommige mensen boos maakte, was zijn hashtag “#opkuisen”. In De Ochtend op Radio 1 gaf Francken later toe dat hij “het woord opkuisen niet had mogen gebruiken”.

7. Francken eist excuses wegens nazi-cartoon Ecolo-jongeren:

De jeugdafdeling van Ecolo zwierde een campagnebeeld online waarin Francken wordt afgebeeld als Wehrmacht-soldaat. Francken was uiteraard verontwaardigd en liet op Facebook weten dat hij zich niet laat criminaliseren. Hij eiste excuses van de partij. Toen Ecolo in de nasleep van de controverse het woord nam in de Kamer, stapte de N-VA-fractie op uit steun voor Francken.

8. Francken tweet over de Oostenrijkse verkiezingen, maar verwijst per ongeluk naar Vlaamse middenveld-figuur

Francken verwees per ongeluk naar Wouter Van Bellingen (foto). Toch verwijderde hij zijn spellingfout niet. Sportief!

9. Francken pleit voor een Europees burka- en niqaabverbod:

Francken verwijst naar een “Deense boerkavrouw aan onze grens in Zaventem” niet binnen gelaten werd en terug naar Tunesië werd gestuurd”.

10. Francken tweet dat de Catalaanse minister-president Puigdemont aziel mag aanvragen in ons land:

In een interview met VTM Nieuws zei Francken dat de toen pas afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont politiek asiel mocht aanvragen in België. Wellicht deed hij dat uit sympathie voor de nationalistische ideologie van Puigdemont. Enkele dagen later landde Puigdemont op Zaventem, maar hij heeft tot nu toe nog geen asiel aangevraagd en beweert ook dat hij dat niet zal doen. Bij de vervroegde verkiezingen in Catalonië wonnen de separatisten en Puigdemont wil nu terug naar huis.

11. Francken noemt roetpieten racistisch:

12. Francken tweet over fake news nadat Washington Post hem “een anti-immigratie hardliner” noemt:

13. Francken roept op tot steun voor zichzelf:

In de nasleep van de hele Soedan-rel, waarbij Francken in opspraak kwam omdat hij informatie achterhield, riep hij op tot steun voor zichzelf. Premier Michel heeft nog niet laten weten of hij de excuses van Francken aanvaardt.

Meer
Lees meer...