Deze kandidaat-senator is zelfs voor Texas te gek

Volgend jaar trekken de Amerikanen opnieuw naar de stembus. Niet om een nieuwe president te kiezen, de zetels in het Congres zijn deze keer de inzet. Een van de interessantste races wordt de verkiezing van een nieuwe senator in Texas. En die post wil de Republikein Steve Stockman veroveren. Een man die volgens Amerikaanse media zelfs voor Texas te gek is.

Stockman is de verpersoonlijking van het stereotype dat we in Europa van een rasechte Republikein uit Texas hebben: hij is een zware voorstander van wapenbezit, krijgt geen positief woord over president Obama over zijn lippen, vindt de opwarming van de planeet een grote grap, kan zijn standpunt over homoseksualiteit maar niet nuanceren en we kunnen boeken vullen met zijn blunders en schandalen.

Figuren zoals Stockman zouden president Barack Obama het leven tijdens de twee laatste jaren van zijn termijn heel zuur kunnen maken. Hij daagt tijdens de voorverkiezingen zijn partijgenoot en huidig senator John Cornyn uit.

Stockman

1. If babies had guns

Om zijn campagne te lanceren, verspreidde Stockman een bumper sticker die zijn standpunt op een nogal extreme manier verduidelijkt: “If babies had guns, they wouldn’t be aborted”. Hij vroeg onlangs ook alle wapenbezitters die zich in hun staat niet langer welkom voelen, om naar Texas te verhuizen.

2. Win een AR-15

Stockman veroorzaakte ophef toen hij deze zomer bij wijze van een stunt een wapen wou wegschenken. De inzet was een AR-15, volgens Stockman de koploper op het lijstje van wapens die tegenstanders willen verbieden. Het wapen in kwestie is bijna niet te vinden in winkels en dus is het een unieke kans om dit wapen in handen te krijgen voor Obama ermee aan de haal gaat, aldus Stockman. De poging van Obama om de wapenwet te verstrengen zette bij Stockman kwaad bloed.

3. Obama = Saddam Hussein

Stockman ging ver in zijn strijd tegen Obama’s plannen om de wapenwet te verstrengen. Hij dreigde ermee artikels in te dienen die tot afzetting van de president kunnen leiden. Bill Clinton is de laatste president die hiermee te maken kreeg. Monica Lewinsky kostte hem bijna zijn hoofd, maar uiteindelijk kreeg het voorstel geen steun van de meerderheid.

Enkele dagen na deze dreigementen begon Stockman de president zelfs met de overleden Iraakse dictator Saddam Hussein te vergelijken, omdat Obama kinderen als rekwisieten gebruikte om de gevoelige snaar te raken ter promotie van zijn wapenwet. Saddam zette kinderen in als menselijk wapenschild.

4. Guns @ school

Een andere aanval op de bestaande wapenwetten was het idee van Stockman om de wapenvrije zones rond scholen af te schaffen. Die bestaan sinds de ‘The Safe Schools Act’ in 1990 werd geïntroduceerd. Volgens zijn gegevens zijn er na de invoering van die wet vijf keer meer zware schietpartijen op scholen geweest dan in de jaren ervoor. “De bewijzen liggen op tafel: onze scholen zijn veiliger wanneer burgers zichzelf kunnen verdedigen.”

5. Useful idiots

In een georkestreerd campagne-interview met gitarist Ted Nugent stelde Stockman de vraag of de slachtoffers van wapengeweld niet gewoon “useful idiots” waren voor president Obama. Nugent antwoordde dat hij het spijtig vindt dat Obama deze mensen gebruikt als onderdeel van zijn agenda en dat zij het beleid door hun emoties laten bepalen en niet door officiële statistieken. Toen Obama tientallen slachtoffers van wapengeweld voor zijn State of the Union uitnodigde, besloot Stockman om Nugent mee te brengen.

6. Drill, baby, drill

7. Slechte raad van Al Gore

Na de aanslagen op de marathon van Boston ontstond een klopjacht naar de dader. Die trof de politie uiteindelijk aan in een bootje in een achtertuin. Stockman zou getweet hebben dat de man geloofde met die boot te kunnen ontsnappen, nadat hij naar de theorie over global warming van ex-presidentskandidaat Al Gore geluisterd had. Gore is vooral beroemd dankzij zijn documentaire An Inconvenient Truth. In tegenstelling tot de meeste andere controversiële tweets staat deze wel niet meer op zijn Twitter-profiel.

8. Mannen die zich als vrouwen verkleden

De Violence Against Women Act, die vrouwen moet beschermen tegen huiselijk geweld, kon niet op de steun van Stockman rekenen. Ook homoseksuelen, biseksuelen en transseksuelen worden erdoor in bescherming genomen. “Wat me het meest stoort, is dat we het een wet voor vrouwen noemen, maar dat er ook mannen bestaan die zich als vrouw verkleden en hierbij worden gerekend. Geslachtsverandering of wat dan ook. Hoe kunnen we dat een vrouw noemen?”

9. Valium in onderbroek

Stockman is al vaak in conflict getreden met de arm der wet. Hij bracht vroeger al eens een weekend in de cel door na een verkeersovertreding. Eén keer werd hij betrapt met 30 mg valium verstopt in zijn onderbroek. Zelf stelde hij dat zijn toenmalige vriendin het goedje verborgen had.

10. En nog veel meer geruchten…

Niet alles kunnen we met zekerheid verifiëren, aangezien de gekleurde Amerikaanse pers over politieke figuren toch vaak met een korreltje zout moet worden genomen. Maar waar rook is, is meestal vuur, dus deze willen we je niet onthouden.

  • Stockman zou volgens Motherjones ooit in een speedo op de luchthaven beland zijn, toen hij op weg was naar het huwelijk van zijn zus.
  • Hij ging in Denemarken met een rode blinddoek protesteren tegen global warming.
  • In een interview werd hem ooit gevraagd naar zijn liefde voor keramiek, waarop hij de journalist vroeg dat niet te luid te roepen, omdat hij anders een “flikker” zou worden genoemd.
  • En niemand weet waar een bedrag van 350.000 dollar in zijn persoonlijke inkomsten precies vandaan komt.
Meer
Lees meer...