Deze tool berekent van welke Facebookvrienden jij gelukkig wordt

Heb je altijd willen weten wie van jouw Facebookvrienden jou het gelukkigst maken? Handjes in de lucht, want er bestaat sinds kort een tool die dat meet. Hoera!

De tool werd ontwikkeld door het Amerikaanse magazine Time en gaat via een wetenschappelijke berekening na welke updates van je vrienden jouw gemoed op een positieve manier stimuleren. Om te zien wie je beste vrienden zijn, houdt de tool rekening met gemeenschappelijke vrienden, en met personen met wie je vaak op foto’s staat of van wie je regelmatig statussen liket. Van de 25 eerste personen in deze lijst wordt vervolgens het sharegedrag geanalyseerd. Iedereen die het afgelopen jaar minder dan 10 statusupdates heeft gedaan, of hun privacygegevens verbergen voor dit soort apps, vliegt van de lijst.

Maar hoe weet de tool nu wie van deze vrienden jou een happy gevoel geeft? Daarvoor doen de onderzoekers een beroep op een speciale methode (Linguistic Inquiry and Word Count) waarbij elk woord dat opduikt in een status van je top 25 vrienden wordt vergeleken met een lijst van honderd positieve woorden, zoals hilarious en thoughtful en honderd negatieve woorden, zoals disaster en pathetic

Uiteraard is de tool niet 100 procent waarheidsgetrouw. Eerst en vooral vergelijkt het uitsluitend Engelstalige woorden, wat in ons geval niet bij al onze vrienden nuttig is. Daarnaast is het niet in staat om uit te dokteren in welke context iets wordt geplaatst of dat de boodschap enige vorm van ironie of sarcasme bevat. Aangezien de tool focust op woorden, houdt het bovendien geen rekening met hoe vaak iemand de statussen van zijn of haar vrienden vind-ik-leukt.

Ondanks dat, blijft het gewoon super cool om eens te testen welke vrienden positief in het leven staan. Wij hebben het intussen getest en het resultaat was op zijn minst verrassend.

Ben je reuze benieuwd welke Facebookvrienden jou blij maken (of welke je beter uit je vriendenlijst schrapt)? Test de tool via DEZE LINK.

Bron: time.com
Meer
Lees meer...