Deze voedingsmiddelen kunnen we tegen 2050 niet meer eten: chocolade, koffie, bier, …

De aan de gang zijnde klimaatverandering is een groot probleem. Niet alleen voor bijvoorbeeld het poolijs en de weerpatronen, maar ook voor onze voeding. Er wordt verwacht dat sommige producten tegen 2050 veel schaarser zullen zijn, door de toenemende kosten en de afnemende voorraad. Over deze acht lekkernijen moeten we ons zorgen maken.

1. Chocolade

Zo’n 70 procent van de cacao groeit in West-Afrika, een regio waar een sterke opwarming verwacht wordt in de komende decennia. Het probleem is dat de cacaoboom erg hittegevoelig is, waardoor het problematisch kan worden om die te doen groeien.

Bovendien stappen de Afrikaanse boeren massaal over op de productie van rubber en palmolie, omdat die teelten veel minder gevoelig én minder arbeidsintensief zijn. Daardoor zou het cacaotekort al tegen 2020 oplopen tot één miljard kilo. Chocolade wordt dus een duur luxeproduct. Slik.

2. Koffie

2. Koffie

De bekendste – en lekkerste – variant is ongetwijfeld Arabica-koffie. Helaas is die koffieplant erg gevoelig voor de ziekte koffieroest, een schimmel die de bladeren donkerbruin maakt, de kwaliteit aantast en de plant doet sterven. De klimaatverandering wordt gezien als de grootste schuldige voor de opmars van koffieroest.

Als er niets verandert, dan zal de Arabica-plant volgens voorspellingen uitsterven. Tegen 2050 zou Nicaragua, dat nu 17 procent van de wereldwijde koffie levert, nog nauwelijks koffie produceren, denken kenners.

Shutterstock

3. Water

1,6 miljard mensen leven in een gebied met een tekort aan drinkbaar water, en dat zal omwille van de klimaatverandering niet snel verbeteren. Integendeel: tegen 2025 zou dat cijfer stijgen tot 2,8 miljard. Niet alleen de ontwikkelingslanden zouden nog harder getroffen worden, maar ook landen waar er al jaren geen (of weinig) waterschaarste meer is. Denk maar aan Australië en de Verenigde Staten.

4. Appelen, pruimen, perziken, abrikozen, peren

Appelbomen verliezen hun blaadjes in de winter en lijken te gaan slapen. Maar wat blijkt? Deze koudere periode tot de lente is cruciaal voor de bomen. Ze weten hoeveel winterweer er komt en gaan pas volledig in bloei na het einde van de koudeperiode. Zonder deze periode is het moeilijk om appels te kweken.

Niet alleen zouden we door de klimaatverandering een kleinere oogst en dus duurdere appels hebben, maar het fruit zou ook anders gaan smaken. Omdat de bomen vroeger in bloei gaan door de warme winters, zouden de appels zachter en zoeter zijn.

Dit alles geldt trouwens niet alleen voor appels. Ook perziken, pruimen, abrikozen en peren hebben zo’n koudeperiode nodig.

Shutterstock

5. Franse wijn

In de wijnwereld is de verandering al een tijdje aan de gang, door de vele droogtes: de druiven werden vroeger rijp, bevatten meer suiker en waren minder zuur. Dus schakelden de wijnmakers al over op meer hittebestendige druiven.

Maar de strijd is nog niet voorbij. Volgens het meest pessimistische scenario zou het klimaat tegen 2050 niet meer geschikt zijn voor de Cabernet- en Merlot-wijnen in Bordeaux.

Shutterstock

6. Vis

De opwarming van de aarde zorgt niet alleen voor hogere zeetemperaturen, maar ook voor minder zuurstof in de oceanen. Nochtans hebben vissen dat wel nodig om te groeien. Minder zuurstof leidt dus tot kleinere vissen, men verwacht zelfs een gewichtsafname van 14 tot 24 procent tegen 2050.

En dat is niet het enige probleem. Experten verwachten dat de voedselketen volledig verstoord zal geraken, dat er minder vissen zullen zijn, dat bepaalde soorten zullen uitsterven en dat sommige vissen in andere gebieden zullen voorkomen.

7. Bier

Twee belangrijke ingrediënten van bier hebben een onzekere toekomst: water en hop, zeker als het om speciale soorten gaat. Ook hop heeft een koude winter en een warme zomer nodig, terwijl onze winters steeds warmer worden.

Dat zorgt voor te vroeg bloeiende velden en een kleine oogst. Het resultaat: bier zal duurder worden. Of nog erger: er zal minder bier zijn.

Shutterstock

8. Bananen

Ook in de bananenproductie zorgt de opwarming van de aarde voor problemen. Door de veranderingen in regen en temperatuur trekken de bananen ongedierte aan, die zorgen voor minder kwaliteitsvolle bananen, die zelfs geweigerd worden. Bovendien zijn de planten ook vatbaarder voor ziektes door het wisselende klimaat.

In december werd er in Costa Rica zelfs een nationale ramp uitgeroepen nadat ongedierte een vijfde van de oogst had verwoest. En dat is waarschijnlijk nog maar het begin.

Meer
Lees meer...