Left Right
scrollTop top

Discussie over heropenen kappers laait weer op: “midden februari” of “nog te vroeg om te zeggen”


Kapper coronavirus haar wassen
© Shutterstock

Eén van de belangrijkste punten op de agenda van het Overlegcomité is de heropening van niet-medische contactberoepen zoals kappers en schoonheidsspecialisten. Zij zijn al bijna drie maanden dicht en vragen aan de regering om hen perspectief te geven.

De discussie rond de sluiting van kappers tijdens de coronacrisis in België sleept al lang aan. Terwijl ze tijdens de eerste lockdown juist als één van de weinige handelszaken mochten openblijven, zijn ze ze nu al bijna drie maanden verplicht dicht.

Als het van de kappers en schoonheidsspecialisten afhangt, komt daar binnenkort verandering in. Zij vroegen gisteren nog aan het Overlegcomité om hen duidelijkheid te geven. Volgens hen is het mogelijk om veilig te openen.

“Heropening midden februari”

Zij krijgen daarbij steun uit politieke hoek. Waals minister-president Elio Di Rupo vindt dat een heropening midden februari mogelijk moet zijn. “Als de cijfers op het huidige plateau blijven en onder strikte voorwaarden”, zei hij in Matin Première op de RTBF-radio.

Ook federaal minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (MR) schuift dezelfde datum naar voor. “Het is dringend nodig om vooruitzichten te bieden aan de contactberoepen. Ik pleit voor 15 februari, op voorwaarde van een gunstige gezondheidssituatie”, zegt hij aan Bel RTL.

“Te vroeg om te versoepelen”

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) klinkt voorzichtiger. “We gaan de contactberoepen een concreet perspectief geven”, zei Vandenbroucke gisteren in Villa Politica. Of dat perspectief een heropening midden februari is, is niet duidelijk. Voor echte versoepelingen is het volgens de minister van Volksgezondheid namelijk nog te vroeg.

Frank Vandenbroucke sp.a minister
Frank Vandenbroucke (sp.a ) – Bron: Isopix

Ook de expertengroep GEMS heeft zich over de situatie van de contactberoepen gebogen. Zij wilden op het Overlegcomité met een afbouwplan van de coronamaatregelen komen. De heropening van de kappers zou daarbij als eerste aan de beurt komen. De huidige coronacijfers zijn echter nog te hoog om zo’n plan op te stellen.

“Het is te vroeg om te versoepelen, en misschien ook net te vroeg om te zeggen wanneer dat dan wel zou kunnen”, zegt een lid van de GEMS in De Morgen.

Coronamoeheid

Eind november zijn op het Overlegcomité indicatoren vastgelegd die moeten bereikt worden voor er sprake kan zijn van versoepelingen. Het gaat om minder dan 800 nieuwe besmettingen per dag en minder dan 75 nieuwe ziekenhuisopnames.

Met gemiddeld 1.963 besmettingen en 125 ziekenhuisopnames zijn die cijfers nog lang niet in zicht. De cijfers blijven echter al lang op dat plateau zitten en daarom zouden bepaalde leden van het Overlegcomité toch met iets van positief nieuws naar buiten willen komen. Dat moet coronamoeheid bij de bevolking tegengaan.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…