Disney presenteert Netflix-concurrent Disney+ … dit is wat je kan verwachten vanaf 12 november voor 6 euro per maand

Disney heeft Disney+ gepresenteerd, de nieuwe streamingdienst waarmee het miljardenbedrijf de strijd wil aangaan met Netflix. Disney+ is vanaf 12 november beschikbaar in de Verenigde Staten en zal naar verwachting volgend jaar in Europa en andere werelddelen worden uitgerold. Disney+ gaat in elk geval een boel dingen veranderen. Zo zal je bijvoorbeeld The Simpsons alleen nog kunnen zien als je een abonnement op Disney+ neemt.

Dat laatste is een gevolg van de overname van 20th Century Fox door Disney onlangs. (Lees: Disney kan z’n oorlog tegen Netflix beginnen na miljardenovername van Fox).

6 euro

Wat weten we nog sinds de presentatie van vannacht? Wel, Disney+ gaat in de VS omgerekend ongeveer 6 euro per maand kosten, of je kan ook een jaarabonnement nemen voor 61 euro. Dat betekent dat de prijs lager ligt dan bij concurrenten. Gebruikers kunnen video’s downloaden en offline bekijken zonder tijdslimiet zolang ze een abonnement hebben.

Tijdens een presentatie voor investeerders toonde Disney een prototype van de Disney+-app, die onder meer beschikbaar komt op smartphones, tablets en slimme tv’s. In de app kunnen gebruikers schakelen tussen het film- en serie-aanbod van Disney, Pixar, Marvel, Star Wars en National Geographic.

Frozen 2, Avengers: Endgame en Lion King

De hitfilm Captain Marvel wordt bijvoorbeeld vanaf de lanceerdatum een exclusive voor Disney+. Ook Frozen 2 zal je naast in de bioscoop alleen op Disney+ kunnen zien. Hetzelfde geldt voor de nieuwe The Lion King en Avengers: Endgame. En dat is het scenario voor alle Disney-films die vanaf nu uitkomen: je ziet ze in de cinéma of op Disney+, maar nergens anders. Legaal tenminste.

Disney maakte bekend dat ook klassieke tekenfilms zoals Bambi, The Jungle Book en Aladdin op Disney+ te zien zijn. Ook zijn er bij de lancering van de dienst achttien Pixar-films te bekijken.

Marvel, Star Wars en National Geographic

Marvel zal naast z’n superheldenfilms ook series rond die helden gaan maken exclusief voor Disney+. Zo was er afgelopen nacht sprake van eentje rond Loki met Tom Hiddleston in de hoofdrol.

Ook alles Star Wars gaat exclusief naar Disney+. Lucasfilm exec Kathleen Kennedy kondigde bijvoorbeeld aan dat de live action Star Wars-reeks The Mandalorian bij lancering van Disney+ klaar zal zijn en op de streamingdienst gaat zitten.

National Geographic zal het meest van z’n back catalogue op Disney+ zetten en ook exclusief nieywe series gaan maken voor de streamingdienst. Bij de start onder meer eentje met Jeff Goldblum (The World According to Jeff Goldblum) en eentje die Magic of the Animal Kingdom heet.

Disney Channel zet ongeveer 5.000 afleveringen van z’n reeksen en meer dan 100 van z’n films op Disney+ en er komt, alweer exclusief, een nieuwe Phineas and Ferb-film en High School Musical: The Musical: The Series.

Hoe ziet het eruit? En wanneer krijgen wij het?

Qua uiterlijk ziet Disney+ er erg familiair uit. Net als bij concurrent Netflix bladeren gebruikers van links naar rechts door de verschillende titels. De dienst biedt eveneens gepersonaliseerde suggesties voor gebruikers op basis van wat ze eerder hebben gezien.

Door een titel te selecteren, komen gebruikers op een nieuwe pagina. Hier kunnen ze lezen waar een film of serie over gaat, hem toevoegen aan de kijklijst en extra beelden kijken, zoals trailers. De app biedt HDR en 4K voor de films en series die dat ondersteunen. De app staat gebruikers ook toe om meerdere profielen aan te maken. Een profiel voor kinderen toont alleen films en series die voor kinderen zijn bedoeld.

Disney+ zal naar verwachting volgend jaar in Europa en andere werelddelen worden uitgerold. Een specifieke datum daarvoor is nog niet bekend. Ook is nog onduidelijk wat de abonnementsdienst per maand gaat kosten.

Meer
Lees meer...