Disney+ verwijdert films met racistische stereotiepen (‘Peter Pan’, ‘De Aristokatten’ …) uit kindercatalogus

Wie op Disney+ zoekt naar films als Dumbo, Peter Pan of De Aristokatten, moet dat niet meer doen via de kindersectie. De films zijn namelijk weggehaald uit dit deel van Disney+ omdat ze racistische stereotiepen bevatten. De films zijn wel nog steeds te vinden op de streamingdienst.

Het is al een tijdje bekend dat oude Disneyfilms soms racistische stereotiepen bevatten. Het gaat daarbij om de beeldvorming rond bepaalde gemeenschappen en rassen.

Racistische sterotiepen

Disney greep eerder al in. Verschillende oude films, waaronder Dumbo, De Aristokatten en Peter Pan, kregen zo op Disney+ al een mededeling voor de start van de film. In die mededeling wordt uitgelegd dat de film racistische stereotiepen bevat die op dit moment niet meer door de beugel kunnen. “Deze stereotiepen waren toen fout en zijn dat nu nog steeds”, staat er onder andere te lezen.

Maar ondanks de stereotiepen wilde Disney de films toch beschikbaar houden voor kijkers. Op die manier kunnen kijkers de “schadelijke impact herkennen, ervan leren en de conversatie op gang trekken om te werken aan een inclusievere toekomst”. Tot nu waren de films – inclusief deze mededeling – gewoon in de kindercatalogus van Disney+ te vinden, maar daar zullen ze weggehaald worden.

Kindercatalogus

Films met racistische stereotiepen zullen dus niet meer te vinden zijn in de kindercatalogus van Disney+, maar wel in die voor volwassenen. Op deze manier willen ze het voor ouders mogelijk maken om hun kinderen voor of tijdens de film te wijzen op deze stereotiepen en duidelijk te maken dat dit geen juiste weergave is van bepaalde rassen of bevolkingsgroepen.

Siamese kat de Aristokatten
De Siamese kat in ‘De Aristokatten’ = Bron: Disney

Op Stories Matter, een speciale website gemaakt door Disney, staat te lezen wat er juist fout is aan de films. Het gaat zo bijvoorbeeld over de Siamese kat in De Aristokatten. Deze kat heeft spleetogen en speelt piano met eetstokjes. Bovendien werd de stem van deze kat ingesproken door een blanke stemacteur die bewust met een accent sprak. In Dumbo gaat het om de racistische ‘minstrel shows’. Daarin treden blanke acteurs op met een zwart geschilderd gezicht, wat gezien wordt als blackface. Peter Pan tot slot bevat stereotiepe beeldvorming van Native Americans.

Meer
Lees meer...