Disneyland past attractie aan die gebaseerd was op racistische film

Disney zal de attractie Splash Mountain in de parken in California en Florida aanpassen. De attractie is namelijk gebaseerd op een film die gezien wordt als racistisch. Na de aanpassingen zal de attractie een eerbetoon worden aan The Princess and the Frog, de film waarin de eerste zwarte Disneyprinses te zien was.

Disneyfilms zijn niet altijd even politiek correct geweest, en nu er de laatste weken veel te doen is rond racisme, moest ook Disney in eigen boezem kijken. En daarom wordt er nu een attractie in twee pretparken aangepast.

Song of the South

Het gaat om de Splash Mountain, een attractie in de Disneyparken van Californië en Florida. De attractie is gebaseerd op de oude Disneyfilm Song of the South. De kans dat je de film nooit gezien hebt, is groot, maar het nummer Zip-a-Dee-Doo-Dah ken je waarschijnlijk wel.

Het feit dat je de film waarschijnlijk nooit hebt gezien, heeft er ook mee te maken dat de film gezien wordt als racistisch. De film speelt zich af in de jaren 1800, net na de burgeroorlog. Song of the South speelt zich af op een plantage en stelt slavernij op geen enkel moment in vraag. Meer nog, het verheerlijkt het leven van zwarte slaven. Disney ziet die fout ondertussen zelf ook in en daarom wordt de film al jaren doodgezwegen. De film zal ook nooit verschijnen op Disney+ of heruitgebracht worden. Disney-CEO Bob Iger legt het uit als volgt: “Ik voel dat Song of the South, zelfs met een disclaimer, niet gepast is in de hedendaagse wereld. Het is moeilijk om de film te tonen zonder op een of andere manier mensen te beledigen. Daarom hebben we beslist om de film niet meer te vertonen.”

Attractie

Maar in de Disneyparken in Californië en Florida is er nog steeds een attractie die gebaseerd is op deze film. In de Splash Mountain vaar je in een boomstammetje doorheen het landschap van de film, maar de attractie zal nu een nieuwe inkleding krijgen.

Voor die inkleding wordt nu gekeken naar de film The Princess and the Frog uit 2009. Dat was de Disneyfilm waarin voor de eerste keer een zwarte prinses te zien was. Op die manier wil Disney dan ook een duidelijk statement maken. “Het nieuwe concept is inclusief. Alle gasten kunnen zich ermee verbonden voelen en erdoor geïnspireerd worden. En het sluit ook gewoon beter aan bij de diversiteit in de miljoenen mensen die jaarlijks onze parken bezoeken”, zo klinkt het bij Disney.

Meer
Lees meer...