Disney+ zal “de hele Disney-filmbibliotheek” bevatten én ook de nieuwe live-action films!

Disney+, de nieuwe streamingdienst van Disney die later dit jaar gelanceerd zal worden, zal niet lang na de release “de hele Disney-filmbibliotheek” bevatten. Daarmee komt er een einde aan de zogenaamde ‘Disney Vault’, de fictieve kluis waarin de Mouse House hun klassiekers bewaarde en afschermde. Daarbovenop zal de streamingdienst ook alle nieuwe films binnen het jaar na hun release al toevoegen. 

Disney-CEO Bob Iger heeft op een meeting met investeerders meer informatie gegeven over de streamingdienst Disney+, die nog in 2019 gelanceerd zal worden (na eerst een test in Nederland, wat goed nieuws zou zijn voor ons). Iger bevestigde namelijk dat “de hele Disney-filmbibliotheek” niet lang na de lancering van de streamingdienst toegankelijk zal zijn. Daarmee komt er dus een einde aan de befaamde ‘Disney Vault‘.

Disney-kluis

Disney heeft sinds z’n eerste grote film, Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen (1937), natuurlijk een gigantische catalogus aan films uitgebouwd. Maar daar springen ze zeer voorzichtig mee om. Na de release in de cinema brengen ze hun films maar heel af en toe uit op video, dvd of blu-ray, en dat ook steeds maar voor een beperkte periode. Daarna steken ze die films weer opnieuw in hun ‘kluis’, waar ze dan opnieuw jaren afgeschermd worden van het publiek.

Door nu hun hele bibliotheek open te stellen via hun streamingdienst maken ze dus een einde aan die ‘kluis’, dat erkende ook Iger. “De dienst, die we later dit jaar gaan lanceren, zal een combinatie zijn van wat we bibliotheekcontent noemen, films en televisie, en ook een hoop originele, nieuwe producten. Op een bepaald moment, niet lang na de lancering, zal ook de hele Disney-filmcollectie worden toegevoegd. Dus de films waarover wordt gepraat, die tot nu in de ‘kluis’ werden vastgehouden en maar om de zoveel jaar even werden vrijgegeven, zullen allemaal op de streamingdienst komen”, legde de Disney-topman uit.

Wat met alle nieuwe live-action films?

“We zijn natuurlijk ook een heel aantal nieuwe films en televisieshows aan het produceren”, voegde hij eraan toe. Bevestigd zijn zo al, onder andere, een live-action Star Wars-reeks, getiteld The Mandalorian, en een Marvel-serie over Loki, met Tom Hiddleston die zijn rol uit de Avengers-films zal hernemen. Recent voegde de Mouse House daar ook nog Book of Enchantment aan toe, een serie over de slechteriken uit de vele Disney-klassiekers.

En of dat nog niet genoeg is, deed Iger er nog een schepje bovenop. Want met de hele reeks live-action reboots die er de komende maanden en jaren zitten aan te komen, hebben ze natuurlijk nog heel wat content in de pijplijn zitten (hier vind je trouwens een handig overzicht van de vijftien Disney-klassiekers die binnenkort een live-action versie zullen krijgen!).

En ook daar zullen de toekomstige abonnees van Disney+ van kunnen genieten. Die nieuwe films zullen zelfs binnen het jaar na hun release op de streamingdienst komen. “Het zal een combinatie worden van oud en nieuw”, stelde Iger. “Alle films die we dit jaar releasen, startende met Captain Marvel, zullen ook op de streamingdienst verschijnen.”

Netflix en co hebben er dus duidelijk een geduchte concurrent bij. Welke Disney-klassieker ga jij het eerst opzoeken als de streamingdienst er is?

Meer
Lees meer...