Disneyfilm ‘Soul’ onder vuur: blanke stemacteurs dubben donkere personages

Soul werd afgelopen december in de wereld met veel succes onthaald. Het publiek én de critici waren lovend om opnieuw een pareltje van Pixar. Ze hadden het dan zowel over het verhaal van Soul, als over de manier waarop de film geanimeerd was. Maar nu ligt die plots onder vuur. Het is namelijk duidelijk geworden dat de stem van het zwarte hoofdpersonage in heel wat landen ingesproken is door een blanke stemacteur.

Disney en Pixar releasten Soul een kleine maand geleden, op Kerstmis. De film was door de coronacrisis meteen naar streamingplatform Disney+ getrokken. Enkel in landen waar Disney+ nog niet beschikbaar is, kreeg Soul een zogenaamde theatrical release.

Vol lof onthaald

De film was een enorm succes. Zelfs zonder grootse première. Op het wereldwijd bekende platform Rotten Tomatoes kreeg Soul van critici een score van maar liefst 96 procent. Ze loven de animatiefilm omdat ie voor alle leeftijden even mooi is. Ook de technische kant van Soul werd vol lof onthaald.

Blanke stemacteurs

Maar nu duiken er problemen op rond de film. Het is namelijk duidelijk geworden dat verschillende Europese landen een blanke stemacteur gekozen hebben om de stem van het (zwarte) hoofdpersonage in te spreken. Dat blijkt uit een artikel van de New York Times. Het gaat onder andere om de Deense en Portugese versie van Soul.

In Portugel zijn de mensen zelfs héél kwaad dat het eerste zwarte hoofdpersonage van Pixar de stem van een blanke acteur heeft gekregen. Ze hebben een petitie hebben opgestart. Die petitie is ondertussen al door meer dan 17.000 mensen ondertekend. Onder hen zijn ook verschillende prominente figuren.

In het Nederlands?

In de Nederlandstalige versie van Soul heeft het hoofdpersonage, Joe Gardner, wél de stem van een zwarte stemacteur gekregen. Het gaat om die van Kenneth Bron. Die staat ook wel bekend als zanger en rapper Kenny B. Hij is geboren in Suriname en daarna naar Nederland verhuisd.

Meer
Lees meer...