Disney-film ‘Soul’ had aanvankelijk een heel ander einde

De animatiefilm Soul van Disney en Pixar is op de valreep nog een van de pareltjes van 2020. Zeker het einde liet niemand onberoerd. Toch was het juist dat dat bij de makers voor veel discussie zorgde.

We hebben heel lang moeten wachten voor we Soul konden bekijken. Door de coronacrisis de film meermaals uitgesteld, waarna Disney besloot om het dan maar op Kerstmis direct op hun streamingdienst Disney+ te zetten. Achteraf gezien past deze dag eigenlijk juist perfect bij dit pareltje van Pixar.

Als je de film nog niet gezien hebt, stop je nu beter, want er komen spoilers aan:

Joe en 22

Soul gaat over de gefrustreerde jazzmuzikant Joe Gardner (Jamie Foxx) die na jaren van aanmodderen eindelijk zijn kans krijgt als pianist. Maar juist dan sterft hij na een dom ongeval. Joe is echter vastberaden om terug te keren naar de aarde, maar dat blijkt niet zo simpel. Bovendien wordt hij in het hiernamaals gekoppeld aan 22 (Tina Fey), een gefrustreerd zieltje dat geen zin heeft in het leven op aarde.

Uiteindelijk belandden beiden toch op de aarde, waar 22 ziet dat leven er toch niet zo erg is als ze dacht. Als ze terug in het hiernamaals zijn, besloot Joe zijn kans om te leven te schenken aan 22. Als beloning voor die grootmoedigheid, krijgt hij van de Terry’s – een soort begeleiders in het hiernamaals – toch nog een kans op aarde.

Bron: Disney

Veel discussie

Maar juist dat einde bleek niet direct een unanieme keuze te zijn van alle makers van Soul. “We hebben versies van het einde waarin Joe niet terugkeert naar zijn lichaam, waar hij eigenlijk dood blijft. We hebben versies van het einde waarin je Joe een jaar later op aarde ziet. Man, dat einde leidde tot meer discussie dan enig ander element van de film denk ik”, zegt Kemp Powers, een van de scenaristen van Soul, aan ET.

“Oh ja, er waren zeker verschillende kampen. Omdat ik denk dat mensen het gevoel hadden dat we vals speelden als we hem lieten teruggaan. Aan de andere kant, verhaalgewijs, kun je Joe niet leren om op de juiste manier van het leven te genieten en hem daar vervolgens daarvan te beroven. Dat leek ons dus niet juist om te doen, hoewel dat het oorspronkelijke plan was”, voegt zijn collega Pete Docter eraan toe.

Alternatief einde

Het idee waarin Joe niet terug naar de aarde ging, was zelfs al volledig uitgewerkt, zo blijkt uit de uitleg van Powers.

“Daarin eindigt hij als mentor in het You Seminar, een vaste mentor. Hij bleef en werd uiteindelijk de beste mentor ooit, en hij introduceerde veel nieuwe ideeën op het You Seminar. Hij heeft het een soort revolutie teweeggebracht. Het was heel schattig en heel grappig en het maakte sommige mensen kwaad, maar weet je, je leert door te proberen. Het werkte niet, maar het was leuk om dat idee te bekijken.”

Uiteindelijk besloten de makers dus toch om Joe de kans te geven om hetgeen hij geleerd had van 22 ook op zichzelf toe te passen op aarde.

Bron: Disney
Meer
Lees meer...