Left Right
scrollTop top

Dit doe je best als je ’s nachts wakker wordt en niet meer kan slapen


© iStock

Weet jij hoeveel plafondtegels je hebt omdat je vaak ’s nachts wakker ligt? Heb jij de definitie van ‘insomnia’ al honderd keer opgezocht tijdens de uren dat je partner naast jou ligt te knorren? Dan heb je het merendeel van deze tips misschien al geprobeerd, en toch: 

1. Mediteren

iStock

In alle eerlijkheid, het onderzoek naar meditatie is gevoerd door Dreams, een beddenfabrikant. Maar zij claimen wel dat yoga voor het slapengaan de kans dat je ’s nachts wakker wordt, sterk verkleint. Hetzelfde geldt voor als je dan toch plots wakker ligt: even een paar ademhalingsoefeningen en dan zou je rustig genoeg moeten zijn om opnieuw in slaap te vallen.

2. Dop je hoofd in koud water (ja echt)

iStock

Het klinkt tegenstrijdig, maar je hoofd, zeker je gezicht, in koud water doppen, helpt. Concreet wil je je gezicht tot achter je oren even koud maken. Daardoor zal je hartslag dalen en dat maakt je opnieuw rustiger. Even je gezicht snel afkoelen is dus de ideale manier om opnieuw in slaap te vallen. Leg misschien wel een handdoekje.

3. Dé slaaptechniek: 4-7-8

iStock

We schreven het al: er bestaat een techniek, de 4-7-8-ademhalingstechniek, waarvan sommigen claimen dat je er binnen de minuut van slaapt. In elk geval zou je hartslag danig moeten vertragen en dus je opnieuw heel snel kalmeren. Voor veel mensen is dat genoeg om opnieuw in slaap te vallen.

4. Doe de horizontale tango

iStock

Ja, ook sexytimes zorgen ervoor dat je snel terug inslaapt. Dat houdt niet noodzakelijk in dat je je partner wakker maakt, ook soloseks werkt prima (en je relatie blijft er langer goed door, serieus, mensen, slaap is belangrijk). Door seks te hebben, maak je het hormoon oxytocine aan, en dat werkt als een soort natuurlijk kalmeermiddel.

5. Wandel rond

iStock

Dé tip volgens slaapexperts: als je niet vrij snel opnieuw in slaap kan vallen, blijf dan niet de plafondtegels tellen, maar sta op en ga iets anders doen. Vermijdt het scenario waarin je een volledig seizoen KUWTK bingewatcht, maar doe iets verschrikkelijk saai. Zodra je je afdoende verveelt, kruip je terug in bed, en dus val je echt uit saaiheid in slaap. Hé, kijk niet naar ons, kijk naar de wetenschap.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.478.447
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810