Dit is het nieuwe nummer van Dua Lipa met k-popgroep BLACKPINK

Dua Lipa heeft sinds vandaag een nieuw album uit en daarbij horen ook een paar nieuwe nummers. Een daarvan is extra bijzonder: ‘Kiss and Make Up’, een nummer in samenwerking met de k-popgroep BLACKPINK. 

Dua Lipa’s nieuwste samenwerking is er eentje die de internationale muziekwereld kan verzoenen. Want Dua Lipa – we mogen haar toch wel een van de grootste Westerse sterren van het moment noemen – heeft een nummer uitgebracht met BLACKPINK, een razend populaire meisjesgroep uit Zuid-Korea. Nadat eerder Nicki Minaj al samenwerkte met de k-popgroep BTS, is het nu dus de beurt aan Dua Lipa en het resultaat is een aanstekelijk popnummer.

K-pop

K-pop is al tientallen jaren razend populair in Zuid-Korea en andere Aziatische landen, maar de laatste jaren begint het genre steeds meer z’n weg te vinden naar de Verenigde Staten en Europa. Denk bijvoorbeeld maar aan Psy, die met Gangnam Style een wereldwijde monsterhit scoorde. Het nummer werd in 2012 dan ook het eerste nummer ooit dat één miljard views kreeg op YouTube. En de laatste jaren is het vooral BTS dat beetje bij beetje aan populariteit wint in onze regio.

BTS heeft bovendien sinds kort een wel heel prestigieus record op hun naam staan. De videoclip van hun laatste hit IDOL werd in de eerste 24 uur op YouTube maar liefst 45 miljoen keer bekeken, waarmee het Taylor Swift en haar Look What You Made Me Do van de troon stootte. De top 10 van meest bekeken muziekvideo’s in de eerste 24 uur wordt bovendien gedomineerd door k-popnummers. De helft van deze lijst bestaat uit nummers die afkomstig zijn vanuit Zuid-Korea.

Dit toont de enorme dominantie van k-pop op sociale media aan. K-popgroepen hebben enorm veel fans, die vooral te vinden zijn op sociale media en van daaruit hun idolen verheerlijken. Bovendien profiteren ze ook van hun recent verworven wereldwijde bekendheid. Want de razend populaire video’s op YouTube zijn niet alleen trending in hun thuisland, Zuid-Korea, maar in landen over de hele wereld zijn ze te vinden in de trendinglijsten op YouTube. En ook op Twitter of Instagram ben je de Zuid-Koreaanse sterren waarschijnlijk wel al eens tegengekomen.

K-pop en Westerse artiesten

Dua Lipa is dus niet de eerste Westerse artiest die een samenwerking uitbrengt met een k-popgroep. Enkele maanden geleden lanceerde BTS een versie van hun hit IDOL, waarop Nicki Minaj te horen is. Eerder dit jaar bracht ook Years & Years een versie uit van het nummer If You’re Over Me, samen met Key, een lid van SHINee. De k-popgroep die eind vorig jaar nog een van z’n leden verloor. Kim Jong-hyun pleegde toen zelfmoord nadat hij nergens terecht kon met zijn depressie.

Maar ook de afgelopen jaren waren er al samenwerkingen tussen k-popsterren en Westerse artiesten. Deze konden nooit echt doorbreken, maar ze maakten dus wel de baan vrij voor de huidige samenwerkingen. Een van de eerste Westerse artiesten die samenwerkte met een k-popgroep was Kanye West. Hij bracht al in 2010 het nummer Ayy Girl uit, samen met de k-popgroep JYJ.

BLACKPINK

Nu is het dus aan Dua Lipa om de handen in elkaar te slaan met de meisjes van BLACKPINK. Bij ons is BLACKPINK nog niet zo populair, maar de dames hebben in de twee jaar dat ze bezig zijn al een opmerkelijk parcours afgelegd. Zo werd de videoclip van hun laatste nummer DDU-DU DDU-DU in de eerste 24 uur maar liefst 36,2 miljoen keer bekeken.

Verder kon Jennie, een van de vier meisjes van BLACKPINK, in 16 uur een miljoen Instagramvolgers verzamelen. Enkel Paus Franciscus (12 uur) en Kai van k-popgroep EXO (15 uur) deden dit sneller. In eigen land zijn ze op dit moment dé queens of k-pop maar nu ze een nummer hebben met Dua Lipa, kan dat ook hun doorbraak in onze regionen betekenen.

Beluister Kiss and Make Up van Dua Lipa en BLACKPINK hier:

Het volledige nieuwe album van Dua Lipa vind je hier.

Meer
Lees meer...