Dit maakte de Eiffeltoren zoal mee in z’n 125 jarig bestaan

De Eiffeltoren kan maar beter eens heel diep inademen, want de trots van Parijs mag vandaag 125 kaarsjes uitblazen, hieperdepiep! Een reden om te feesten, al heeft het romantische monument in al die jaren al heel wat meegemaakt…

Sinds zijn opening op 31 maart 1889 kreeg de Eiffeltoren al meer dan 250 miljoen vuile voeten over de vloer, waaronder die van de Britse schone Cheryl Cole in een sexy onesie in pantermotief.

Niet slecht, maar met een toegangsprijs van 15 euro (via de lift), is het merendeel van de toeristen al lang blij met een kiekje vóór het monument. 

Daarbij zag de Eiffeltoren de poses met de dag ‘origineler’ worden…

Instagram

Zo origineel zelfs dat hij zich na al die jaren in een staat van extreme extase bevond wanneer er eens een andere pose werd aangenomen.

Instagram

Sinds zijn ontstaan, hoorde de Eiffeltoren al duizenden ja-woorden. Per jaar stappen immers minstens 100 koppels op het monument in het huwelijksbootje.

Instagram

Om nog maar te zwijgen van de vele duizenden huwelijksaanzoeken waar de Eiffeltoren in zijn leven al getuige van was. 

Instagram

Al is een romantische plekje voor een aanzoek geen garantie op een geslaagd huwelijk. Zo koos ook Tom Cruise in 2005 de Eiffeltoren uit als romantische setting om Katie Holmes (na amper 2 maanden) ten huwelijk te vragen.

Getty images

Een beetje vreemd, maar de Eiffeltoren is ook zelf ‘gelukkig’ getrouwd. In 2008 stapte een vrouw uit San Francisco in het huwelijksbootje met het monument. Ze liet haar naam achteraf veranderen in Erika La Tour Eiffel (serieus).

En op 27 april 2012 had de Eiffeltoren het gigantische geluk om getuige te zijn van de hernieuwde huwelijksgeloften van Mariah Carey en Nick Cannon. 

Getty images

Naast de liefdevolle momenten, kreeg de Eiffeltoren helaas ook al vele tragedies te verwerken. Sinds zijn ontstaan, beroofden bijna 400 mensen zich van het leven door te springen of zich op te hangen aan de balken.

Instagram

De Eiffeltoren maakte ook de Eerste en Tweede Wereldoorlog mee. De enige periodes trouwens in de geschiedenis van het monument dat het gesloten was voor het publiek.

Wist je trouwens dat de Eiffeltoren in heel z’n leven al 18 keer een nieuw verflaagje kreeg? Het proces (dat nog steeds met de hand gebeurt) duurt maar liefst 7 jaar. Tegen dat de 25 schilders helemaal rond zijn, mogen ze onmiddellijk herbeginnen.

Al gaat het schilderen misschien een beetje sneller in de winter, wanneer de Eiffeltoren vier tot acht centimeter krimpt door de kou. Zodra het warmer wordt, zet hij weer uit.

Twitter

Tot zijn 41ste mocht de 300 meter hoge Eiffeltoren zichzelf het hoogste monument ter wereld noemen. In 1930 ging het Chrysler Building (319 meter) in New York met deze titel lopen. 

Instagram

Maar de Eiffeltoren mag fier zijn op zijn gestalte. In november vorig jaar kocht een Portugees immers nog voor 220.000 euro een stukje trap. 

Instagram

Ondanks zijn leeftijd, komen bekende vrouwtjes trouwens dolgraag naar Parijs om het meesterwerk in volle glorie te bewonderen. Van Beyoncé…

Twitter

… tot Rihanna.

Twitter

Maar het absolute hoogtepunt was toch het bezoek van onze Chinees-Belgische trots Hao Hao (Xing Hui was er ook bij, maar iemand moest de foto nemen).

Instagram
Meer
Lees meer...