Left Right
scrollTop top

Dit moet je doen om Instagramwaardige reisfoto’s te nemen


Dit moet je doen om Instagramwaardige reisfoto’s te nemen

Sommige mensen posten soms reisfoto’s die perfect in een boekje kunnen staan. Maar dan kijk je naar je eigen foto’s en begrijp je niet goed waar het fout is gelopen. Dit is wat je moet doen als je ook Instagramwaardige reisfoto’s wil nemen. 

Een perfecte foto nemen, is eigenlijk niet zo makkelijk. Maar enkele professionele fotografen hebben in het online reismagazine Travel + Leisure tips gegeven waardoor je foto’s er veel beter zullen uitzien.

Kadrering is belangrijk

iStock

Een foto kadreren of bijsnijden is eigenlijk veel belangrijk dan je denkt. Zo tipt Tyson Wheatley, een fotograaf met 632.000 volgers op Instagram, dat je enkel het nodige moet fotograferen. “Elimineer alles dat niets toevoegt aan je verhaal”, zegt Wheatley.

Fotograaf Pei Ketron die zelf zo’n 802.000 volgers heeft op Instagram, maakt duidelijk dat je meteen rekening moet houden met kadrage als je een foto neemt. “Als je een foto neemt, moet je het beeld mentaal in drie delen.” Dus stel dat je een foto neemt van de zon die ondergaat in de zee, moet je de foto bijsnijden zodat de horizonlijn langs de bovenkant van het onderste (derde) deel komt. De lucht zal dan twee derde van je foto vullen. Easypeasy toch?

Recht maken

Als we foto’s nemen, houden we niet meteen rekening met hoe recht de foto is. Maar eigenlijk zouden we dat wel moeten doen en onze foto’s goed kadreren en recht trekken. “Schuine foto’s komen heel vaak voor omdat mensen met één hand fotograferen“, zegt Wheatley.

Gelukkig zijn de meeste bewerkingsapplicaties voorzien van een raster om je foto recht te maken. Goed ook want rechte foto’s zijn ook veel mooier en komen zelfs professioneler over. Volgens de fotograaf zou je ervoor moeten zorgen dat alle elementen in de afbeelding op één lijn liggen. “Het kost maar enkele seconden om het te doen en maakt elke foto meteen mooier.”

Voeg een (subtiele) filter toe

Als je een unieke touch wil geven aan je foto’s, moet je misschien wat meer werken met filters. Voeg een subtiele filter toe waardoor je foto zachter of net feller lijkt. Zo vertelt Wendy Granger, een grafische ontwerpster bij RealSimple.com, dat een applicatie zoals ‘A Color Story‘ veel kan doen. “Het is makkelijk om te gebruiken en geeft je foto snel een boost.”

Als je een mooie Instagramfeed wil, moet je misschien ook al je foto’s bewerken met eenzelfde filter. Zo heb je een mooi totaalplaatje.

Subtiel blijven

Je foto’s moeten er natuurlijk ook niet té bewerkt uitzien. Dankzij allerlei tools en effecten kan je alle foto’s erg hard bewerken. Maar zorg er altijd voor dat de effecten iets of wat realistisch blijven.

Volgens Wheatley moet je niet overdrijven en zou je de aanpassingen klein moeten houden. Een beetje contrast toevoegen en je foto verlichten of donkerder maken, zou al voldoende moeten zijn. Maar wat is te hard bewerkt? “Na je bewerkingen, vergelijk je de originele afbeelding met de bewerkte versie”, zegt Ketron. “Je zult snel merken of de foto er realistisch uitziet of niet.”

Perfectioneren

Imperfecties op foto’s zijn duidelijk te zien en zorgen ervoor dat je beelden er minder goed uitzien. Daarom moet je deze fouten verwijderen. Zoek een ideale bewerkingsapplicatie (zoals Adobe Photoshop Express op iOS en Android) waarmee je alle imperfecties kan wegwerken. Hierdoor kan je bijvoorbeeld rode ogen of vlekken wegwerken waardoor je nadien een mooie foto kan posten.

Laat die likes maar komen!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.478.447
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810