‘Doctor Strange in the Multiverse of Madness’ verboden in Saoedi-Arabië door lesbisch personage

Saoedi-Arabië en mogelijk ook andere landen in het Midden-Oosten hebben de release van Doctor Strange in the Multiverse of Madness verboden. Reden voor dat verbod is het feit dat er een lesbisch personage haar opwachting maakt in deze langverwachte Marvelfilm.

De wereldwijde release van Doctor Strange in the Multiverse of Madness staat gepland voor 5 mei. Normaal gezien ging de Marvelfilm dan ook uitkomen in het Midden-Oosten, maar dat blijkt nu ineens niet meer het geval te zijn. De website The Hollywood Reporter vernam dat film met Benedict Cumberbatch in de hoofdrol verboden is in Saoedi-Arabië.

America Chavez

Officieel is er nog geen oordeel geveld over Doctor Strange in the Multiverse of Madness in het land, maar het verbod zou verband houden met de aanwezigheid van een LGBTQ+-personage. In de film maakt America Chavez, gespeeld door Xochitl Gomez, namelijk haar opwachting en dat personage is in de comics lesbisch. Aangezien homoseksualiteit in het Midden-Oosten illegaal is, worden films die dat topic aansnijden er regelmatig verboden.

Volgens THR zijn tickets voor Doctor Strange in the Multiverse of Madness sinds kort ook niet meer te koop in Koeweit en Qatar. Dat is wel nog het geval in de Verenigde Arabische Emiraten. Dat land is gewoonlijk iets soepeler met de regels rond LGBTQ+-personages in films. Zo was in de Emiraten wel een licht bewerkte versie van Eternals, met een homokoppel, te zien. De vergaande bewerkingen die de andere Golfstaten voor die film vroegen, werden door Disney geweigerd, waardoor Eternals daar ook geen release kreeg.

Meer
Lees meer...