Documentaire ‘The Outreau Case: A French Nightmare’ vanaf nu te vinden op Netflix

Netflix blijft duidelijk inzetten op documentaires. Vanaf vandaag kan je op de streamingdienst kijken naar The Outreau Case: A French Nightmare. De vierdelige docureeks vertelt het verhaal van de zogenaamde zaak-Outreau, die gezien wordt als een van de grootste juridische dwalingen in Frankrijk.

Met de regelmaat van de klok verschijnen er op Netflix nieuwe documentaires. Vaak gaat het om Amerikaanse moordzaken, maar deze keer wordt er ingezoomd op de zaak-Outreau, die zorgde voor een van de grootste juridische blunders uit Frankrijk.

The Outreau Case: A French Nightmare

The Outreau Case: A French Nightmare zal het verhaal vertellen van de zaak-Outreau. Het gaat om een zaak over pedofilie die plaatsvond in het Noord-Franse Outreau. In de zaak werden twaalf kinderen erkend als slachtoffer van verkrachting, aanranding, corruptie van minderjarigen en souteneurschap. Zeventien volwassenen stonden terecht in de zaak, waaronder de ouders van enkele van de slachtoffers. In 2004 werden tien van hen veroordeeld tot een gevangenisstraf. Toen de zaak anderhalf jaar later voor het Hof van Beroep voorkwam, werden zes mensen vrijgesproken. Zij zaten op dat moment al één tot drie jaar achter de tralies.

De zes mensen die vrijgesproken werden kregen presidentiële excuses van Jacques Chirac en kregen een compensatie voor de gevangenisstraf die tien keer hoger was dan die van de kinderen die het slachtoffer waren van pedofilie. Daarnaast overleed ook een van de verdachten, François Mourmand, in voorlopige hechtenis.

Nasleep

De nasleep van deze zaak zorgde voor een schending van de aandacht voor de stem van het kind in dergelijke zaken in Frankrijk, waarbij slachtoffers minder snel geloofd worden uit angst voor een nieuwe foute veroordeling. Concreet gaat het om een daling met 40 procent in de tien jaar na de uitspraak in de zaak-Outreau in hoger beroep.

In 2011 kwam er dan nog een wending in de zaak toen Franck en Sandrine Lavier, een koppel dat in 2005 werd vrijgesproken, opnieuw gearresteerd werden. Twee kinderen van 10 en 11 jaar van het koppel vluchtten toen het huis uit naar de vrouw bij wie ze verbleven toen hun ouders in voorarrest zaten voor de zaak-Outreau. De kinderen vertelden toen dat ze slecht behandeld werden door hun ouders. Dit werd ook bevestigd door een medisch onderzoek. Ze kregen toen een gevangenisstraf van tien (Franck) en acht (Sandrine) maanden. In november 2023 werd Franck Lavier nog eens veroordeeld tot zes maanden cel voor het seksueel misbruik van zijn dochter.

De documentaire The Outreau Case: A French Nightmare bestaat uit vier afleveringen die vanaf nu te vinden zijn op Netflix.

Bekijk hier al een fragment uit The Outreau Case: A French Nightmare:

Bekijk hier onze top 50 met de beste reeksen op Netflix.

Meer
Lees meer...