Twitteraccount Donald Trump definitief verwijderd

Het Twitteraccount van Donald Trump, met meer dan 88 miljoen volgers, is definitief verwijderd. Twitter oordeelde dat het gevaarlijk was om Trump zijn platform te laten behouden en besloot daarom om het account voorgoed te verwijderen.

In de nasleep van de bestorming van het Capitool afgelopen woensdag werd huidig Amerikaans president Donald Trump al geblokkeerd op verschillende socialemediaplatformen, maar Twitter heeft nu de meest drastische beslissing genomen.

Definitief verwijderd

Aanvankelijk blokkeerde Twitter Donald Trump voor 12 uur, waarna ze hem opnieuw een kans gaven. Maar die kans verspeelde Trump al snel door opnieuw tweets de wereld in te sturen die gezien konden worden als een aanzet tot geweld. Daardoor was de maat voor Twitter vol. “Na een onderzoek van de recente tweets van het account van @realDonaldTrump en de context rond de tweets hebben we het account definitief verwijderd door het risico op verder aanzetten tot geweld.” In een blogpost geeft het platform meer informatie over waarom het de drastische maatregel nam.

“In de context van de vreselijke gebeurtenissen van deze week, hebben we woensdag duidelijk gemaakt dat bijkomende overtredingen van de regels van Twitter zal leiden tot deze actie (het permanent verwijderen van het account @RealDonaldTrump, red.). Ons platform bestaat zodat het publiek rechtstreeks kan luisteren naar wat verkozen politici en wereldleiders te zeggen hebben. Maar we hebben het de afgelopen jaren al duidelijk gemaakt dat deze accounts niet boven de wet staan en dat ze Twitter niet kunnen gebruiken om bijvoorbeeld aan te zetten tot geweld.”

Geweld verheerlijken

Twitter gaat verder en geeft de exacte tweets van Donald Trump die de druppel waren. Na de gebeurtenissen van woensdag werd Trump al eens 12 uur geband van Twitter, waarna hij onder strikte voorwaarden zijn account terug kreeg. Maar hij hield zich niet aan die maatregelen.

Zo tweette hij al meteen dat zijn aanhangers met respect behandeld moeten worden. Dezelfde aanhangers die woensdag het Capitool bestormden. “De 75 miljoen geweldige Amerikanen die op mij stemden, AMERICA FIRST en MAKE AMERICA GREAT AGAIN zullen een GIGANTISCHE STEM hebben tot in de toekomst. Ze zullen niet respectloos of oneerlijk behandeld worden op eender welke manier.”

Volgens Twitter gaat het in deze tweet om een verheerlijking van geweld, en die kon niet getolereerd worden. In een volgende tweet liet Trump ook weten dat hij niet aanwezig zal zijn op de inauguratie van Joe Biden. Twitter ziet dat als een mededeling aan zijn aanhangers, dat de “kust op dat moment veilig is’ om een mogelijke aanval te plegen. Daarom is Trump nu zijn account met 88 miljoen volgers voorgoed kwijt.

Meer
Lees meer...