Drie leeuwenwelpjes geboren in ZOO Antwerpen

ZOO Antwerpen heeft mooi nieuws. De leeuwin Tasa is namelijk bevallen van drie welpjes. De drie werden een week geleden geboren en de mama zorgt goed voor de welpjes. Het is de eerste keer dat er welpjes geboren zijn in de Antwerpse dierentuin sinds 2012. De laatste geboorte was die van Nestor, die nu dus papa is geworden.

De jonge leeuwin Tasa uit ZOO Antwerpen is bevallen van een drieling. Bij leeuwinnen is het enorm moeilijk om te zien of ze zwanger zijn. Daardoor wisten de verzorgers maar een week voor de geboorte dat ze zwanger was. En nu komt de ZOO dus met mooi nieuws.

Drieling

Leeuwen krijgen gemiddeld één tot zes welpjes in één keer. Bij Tasa werden dat er dus drie. De leeuwin werd een week voor de geboorte afgezonderd en kon daar op eigen krachten bevallen. Verzorger Daan legt uit hoe de bevalling verliep. “Toen ik ’s ochtends toekwam zag ik meteen op de camerabeelden dat er wat te gebeuren stond. Tasa liep nerveus heen en weer in haar nestbox en ging toen liggen op het bedje van stro. Om 8.49 uur werd het eerste welpje geboren.”

“Voor een onervaren moeder was dit een enorm vlotte bevalling”, zegt Daan. “Tasa leek even overdonderd door de gebeurtenissen maar het moederinstinct nam het snel over. Ze likte de welpjes schoon en beet de navelstreng door. Niet veel later lagen ze aan de tepels te drinken. Een ontroerend beeld. We hadden geen betere bevalling kunnen wensen.”

Kweekprogramma

De ZOO is blij met de geboorte van de welpjes. In de natuur wordt de specifieke leeuwensoort van Tasa en Nestor bedreigd door jacht, stroperij, biotoopverlies en vergiftiging. Daardoor werkt ZOO Antwerpen samen met de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) om de soort van uitsterven te behoeden.

Voorlopig hebben de welpjes nog geen naam, die zal pas gekozen kunnen worden wanneer de geslachten bekend zijn. Wat we wel al weten is dat de namen van de welpjes met de ‘W’ zullen beginnen. Zodra de geslachten bekend zijn, zal de ZOO samen met de verzorgers, abonnees en bezoekers op zoek gaan naar betekenisvolle namen voor de drie welpjes.

Hoewel de dierentuin opnieuw open is, zal je de welpjes voorlopig nog niet kunnen zien in de ZOO. De moeder zal nog tot augustus met haar welpjes in isolatie blijven van de groep. In augustus zullen de drie welpjes voor de eerste keer in het perk mogen komen. Nog een maand later zullen ze kennismaken met de andere leeuwen, waaronder hun papa Nestor.

Bekijk hier de eerste beelden van de drieling:

Meer
Lees meer...