Antwerpse Zoo verwelkomt babygorilla en de beelden zijn supercute!

Zoo Antwerpen babygorilla geboorte
Zoo Antwerpen

Fantastisch nieuws uit de Antwerpse Zoo: vanmorgen om half 8 is er een gorilla geboren in de Mensapenvallei. Moeder Mambele stelt het goed en de bekende zilverrug Matadi is de onbetwiste vader. De pasgeboren gorilla is een nieuwe speelkameraad voor halfzus Thandie. Het geslacht van de babygorilla moet nog bepaald worden door de verzorgers. Ook de naam van het dier is nog niet bekend.

“Mambele houdt haar jong de eerste dagen dicht tegen zich aan. We laten moeder en jong de eerste dagen rustig aan elkaar wennen”, laat verzorger Melanie weten in een persbericht. “Kleuter Thandie reageerde meganieuwsgierig en wilde bij de baby al eens aan de neus prutsen.”

(Zwaan sterft aan “gebroken hart” nadat haar eieren kapotgeslagen worden.)

Bezoekers beslissen mee over naam

Op het geboortekaartje van de gorillababy staat nog geen gewicht vermeld. De Antwerpse Zoo weet uit onderzoek wel dat deze dieren tussen de
1,4 en 1,8 kilogram wegen bij hun geboorte. Hoewel de naam van het dier nog niet bekend is, weten we wel al die met een letter V zal beginnen. “2020 is het jaar van de V, dus de eerste letter kennen we al”, zegt woordvoerder Ilse Segers. “Eens het geslacht van het gorillajong bekend is, laten we onze bezoekers graag mee beslissen.”

(Katje met letterlijk 2 gezichten sterft enkele dagen na geboorte: bijna 15.000 volgers.)

Speelkameraad

Zoo Antwerpen

Het is de tweede keer dat er een westelijke laaglandgorilla geboren wordt in de Mensapenvallei in de Antwerpse Zoo. Op 26 november 2018 is gorilla Mayani bevallen van Thandie. Zij is ondertussen al anderhalf jaar oud. “In de Duitse dierentuin van Hannover liepen Mambele haar zwangerschappen in het verleden niet goed af”, zegt verzorger Melanie.

“Hier in de Antwerpse Zoo kreeg ze het inspirerende voorbeeld van Mayani, die heel zorgzaam en succesvol gorilla Thandie grootbrengt. Aangezien mensapen elkaars gedrag imiteren, hebben we dan ook goede hoop voor Mambele en haar pasgeboren jong.”

(Pinguïns brengen tijdens lockdown bezoekje aan museum.)

Alle gorilla’s aanwezig bij geboorte

De Zoo Antwerpen zelf telt momenteel vijf westelijke laaglandgorilla’s: Matadi, Mayani, Mambele, Thandie en de babygorilla van vandaag. In hun gorillagroep is ook nog één oostelijke laaglandgorilla aanwezig: Amahoro. Alle dieren waren aanwezig in de Mensapenvallei tijdens de geboorte. Op die manier wil de Antwerpse Zoo het natuurlijk gedrag van de dieren zoveel mogelijk stimuleren.

Populatie herstellen

De geboorte van deze westelijke laaglandgorilla is heel goed nieuws, want de diersoort is ernstig bedreigd. In 25 jaar tijd is hun populatie in de
natuur met 60 procent gedaald door stroperij, jacht en ziektes. Nu leven er minder dan 316.000 dieren van deze mensapensoort. Het cijfer
blijft elk jaar weer dalen.

De Antwerpse Zoo coördineert al 18 jaar lang wetenschappelijk onderzoek op mensapen, niet alleen in het dierenpark, maar ook in Kameroen en Congo. Eén van hun paradepaardjes is het
onderzoeksproject ‘Projet Grands Singes’ in Kameroen, in samenwerking met dierenpark Planckendael.

Daarmee willen de onderzoekers de effecten van grootschalige houtkap op de overlevingskansen van gorilla’s en chimpansees in kaart brengen. Ze stimuleren bedrijven om samen met lokale overheden hun activiteiten zo aan te passen dat het voortbestaan van de dieren niet langer bedreigd wordt. Zo halen zowel mens als dier er hun voordeel uit.

Gesponsorde artikelen