Katje met letterlijk 2 gezichten sterft enkele dagen na geboorte: bijna 15.000 volgers

katje verenigde staten biscuits and gravy twee koppen
Instram

In de Verenigde Staten is vorige week een katje geboren met (letterlijk) twee gezichten. Het dier kreeg de naam Biscuits and Gravy en leed aan een uiterst zeldzame aandoening. Helaas wist de kitten slechts vier dagen in leven te blijven.

Biscuits and Gravy zag vorige week het levenslicht in de Amerikaanse staat Oregon. Het was een zogenaamde Januskat, vernoemd naar de Romeinse god Janus die twee gezichten heeft. Het dier leed aan de aandoening diprosopus.

Daarbij komen delen van het gezicht of het gehele gezicht, meermaals voor aan het hoofd. De meeste kittens, die met deze aandoening geboren worden, blijven niet langer dan één dag in leven.

(Het extreme seksleven van de pinguïn: te shockerend, dus in het Grieks genoteerd.)

Twee monden en grote kop

“Hij werd geboren met heel weinig kansen, maar toch bleef hij vier dagen in leven”, zegt de eigenaar aan de Amerikaanse omroep CBS. De eigenaars laten ook weten dat het katje niet goed wist hoe het zichzelf moest voeden, omdat hij twee monden had. Daarom voedden de eigenaars Biscuits and Gravy handmatig.

“Hij at wel goed, maar wilde niet groeien. Het is dan ook zwaar werk voor zo’n kleine jongen om zo’n grote kop met twee gezichten recht te houden”, klinkt het. Daarnaast was het lijfje van het katje een stuk kleiner dan dat van de gemiddelde kitten, wat zijn strijd nog zwaarder maakte.

(Pinguïns brengen tijdens lockdown bezoekje aan museum.)

Miauwen en eten tegelijkertijd

View this post on Instagram

#biscuitsandgravy #twofacedcat #januscat

A post shared by Biscuitsandgravy (@biscuits_andgravy) on

Tijdens zijn korte leven wist Biscuits and Gravy toch bijna 15.000 volgers bij elkaar te rapen op Instagram. De beelden van de kitten gingen de wereld rond, want hij had een zeer speciaal talent: tegelijkertijd miauwen en eten.

De eigenaars ontvingen dan ook heel wat aanbiedingen van dierenliefhebbers om Biscuits and Gravy over te nemen, maar dat hebben ze geweigerd tijdens het korte leven van het dier.

Het leeuwendeel van de katten dat aan diprosopus lijdt, wordt slechts enkele dagen oud, maar het loopt niet altijd dramatisch af. Zo werd de kat Frank and Louie die anderhalf gezicht had, maar liefst vijftien jaar. Hij overleed in 2014 en werd in 2012 opgenomen door het Guinness Book of World Records als de langst overgebleven Janus-kat.

(Dorstige koala’s likken water van de bomen.)

Gesponsorde artikelen