Dorstige koala’s likken water van de bomen

Koala's likken bomen tijdens regen
The University of Sydney

Bijna dagelijks doen wetenschappers nieuwe ontdekkingen. En vandaag gaat die ontdekking over koala’s! Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat de dieren zich niet voldoende kunnen hydrateren door eucalyptusbladeren te eten, zoals ze lang dachten. Nope, koala’s likken gewoon het water van de bomen als het regent.

Wetenschappers hebben een nieuwe ontdekking gedaan. Of eigenlijk: wetenschappers hebben hun eigen vermoedens tegengesproken. Er werd namelijk lang gedacht dat koala’s al het vocht dat ze nodig hebben, halen uit de eucalyptusbladeren die ze eten. Maar da’s helemaal niet waar: koala’s likken aan bomen terwijl het regent!

Tijdens of na regenbui

De afgelopen tijd volgt de ene ramp de andere op. Ons nieuws wordt nu overspoeld door berichten over het nieuwe coronavirus, maar daarvoor ging het bijna constant over hittegolven, bosbranden en droogtes. En dat zijn drie rampen voor de manier waarop koala’s leven. Wetenschappers zijn dus meer en meer op de dieren beginnen letten.

En dat heeft iets opgeleverd! Want wat de wetenschappers lang vermoedden, wordt nu tegengesproken. Dat komt doordat eerdere onderzoeken opnieuw werden bekeken. Toen merkten wetenschappers af en toe een koala op die aan een boom aan het likken was tijdens of na een regenbui.

Maar blijkbaar gebeurt dat veel meer dan de wetenschappers toen dachten. De reden daarvoor is simpel: als het regent, zijn minder onderzoekers bezig met hun waarnemingen in open lucht.

“Nieuwe” gevolgen

Niet alles wat de wetenschappers dachten, bleek niet te kloppen. Ze vermoedden namelijk dat de klimaatverandering een serieuze impact had op de hydratatie van koala’s. En da’s wel degelijk het geval: als het minder regent, hebben koala’s ook minder drinkwater in en op bomen.

Da’s nieuw, want er werd lang gedacht dat de hogere temperaturen en het veranderende regenpatroon ervoor zorgde dat de eucalyptusbladeren die de dieren eten, droger werden. Die visie leek bevestigd te worden, doordat koala’s rechtopstaand dronken uit artificiële waterbronnen, wat heel ongewoon is.

Wetenschappers blijven artificiële waterbronnen installeren, zodat uitgedroogde koala’s zich kunnen blijven hydrateren. Alleen zal nu de plaats van die waterbronnen veranderen. In plaats van op de grond, zullen koala’s nu verder uit bomen kunnen drinken!

Gesponsorde artikelen