Left Right
scrollTop top

Hittegolf maakt ons dommer


Woestijn, hitte, hittegolf
© Pexels

Merk je dat je precies vreemde levenskeuzes maakt en niet meer kan antwoorden op de simpelste vragen? No worries, want volgens de wetenschap we zijn allemaal wat dommer tijdens een hittegolf.

Het leven kan hard zijn. Zeker nu we een hittegolf moeten zien te overleven. Behalve vieze zweethanden en weinig adem, hebben we de laatste dagen ook last van een brein dat niet meer zo snel lijkt te werken als we zouden willen. Maar het lijkt niet alleen zo, het is ook echt zo. Volgens onderzoek heeft de hitte een invloed op de manier waarop we nadenken: onze hersenen reageren trager en minder efficiënt in hete omstandigheden.

Barbecueën in het park: mag het of mag het niet?

Minder snelle hersenen

Het onderzoek werd gepubliceerd in PLOS Medicine en toont aan dat de hittegolf onze cognitieve prestaties beïnvloedt. Volgens de studie werkt ons brein 13 procent minder snel tijdens een broeihete periode zoals deze.

Het onderzoek liep in de Verenigde Staten en analyseerde de werking van de hersenen van 44 studenten tijdens de hittegolf in Boston. De helft van hen had airco waar ze woonden, de andere helft niet. De wetenschappers hebben een reeks geheugentests uitgevoerd en de resultaten zijn indrukwekkend.

Breken we dit jaar het record van vorige zomer?

Beter concentreren met airco

De studenten die in een fris huis woonden, waren veel efficiënter, met een verschil van maar liefst 13 procent. Maar dat was niet alles: ze beantwoordden de tests ook veel preciezer. De hitte beïnvloedt dus niet alleen het geheugen, maar onze volledige concentratiecapaciteiten.

Het onderzoek suggereert dat onze cognitieve prestaties beïnvloed wordt door de hitte, maar ook – indirect – door slaaptekort en uitdroging, die daarmee gepaard gaan. Drink dus zeker genoeg water. En dan nog een beetje meer. Vergeet je drinkfles dus niet als je je toch buiten het huis waagt en neem voldoende pauzes in de schaduw. Je hersenen zullen je dankbaar zijn!

Zit je gezellig binnen in de airco en heb je niets te doen? Geniet dan mee van deze prachtige tweets over de hittegolf.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.388.802
 • Aantal
  doden
  1.118.083
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  230.480
 • Aantal
  doden
  10.443