Left Right
scrollTop top

Er leven nog 80.000 koala’s in Australië en daarna is deze diersoort volledig uitgestorven


© Pixabay

Het Australische koala-fonds meldt dat er nog amper 80.000 koala’s overblijven in Australië en dat het bestaan van het beestje hier daarna volledig ophoudt. Het nummer ligt nog lager dan wat vorige studies voorspelden en toont hiermee aan dat we met zekerheid kunnen stellen dat dit aantal doorheen heel het land afneemt.

Het is moeilijk om een duidelijk beeld te krijgen van hoeveel koala’s er nog leven in Queensland, Nieuw-Zuid-Wales, Victoria, Zuid-Australië en de hoofdstad van Australië, maar desondanks zijn en blijven zij heel kwetsbaar voor bedreiging. De grootste bedreigingen voor dit beestje zijn voornamelijk ontbossing, ziekte en de sterke klimaatverandering.

‘Functioneel uitgestorven’

Koala’s zijn bijna ‘functioneel uitgestorven’ zoals Newsweek het noemt. Maar wat betekent dat nu juist ‘functioneel uitsterven’? Enerzijds slaat het op het moment dat een populatie zo extreem is uitgedund waardoor deze niet langer opgemerkt wordt in de natuur. Het uitsterven van de dingo is hiervoor een goed voorbeeld. Op sommige plaatsen zijn zij zo enorm in aantal afgenomen waardoor de prooi waarop zij jagen nog amper verdwijnt. In tegenstelling tot een koala, is een dingo een zeer goede jager waardoor zij een belangrijke rol spelen binnen onze natuur.

De tijger en 10 andere diersoorten die bedreigd worden door palmolie.

Bladeters

Al eeuwenlang dragen koala’s hun steentje bij in het onderhouden van eucalyptuswouden doordat zij bladeters zijn en hun restjes die zij hierbij achterlaten dienst doen als nuttige voeding voor de bodem. Helaas wordt de koala al ongeveer 30 miljoen jaar door vleeseters gedood en daarna opgegeten waardoor de deze enorm in aantal is verminderd.

Naast amper zichtbaar in de natuur zijn, betekent functioneel uitsterven ook dat een populatie niet langer als levensvatbaar wordt gezien zoals het oesterrif in Queensland. Deze is voor meer dan 99 procent uitgestorven waarvan er dus niet voldoende individuen overblijven om een nieuwe populatie te doen ontstaan.

Tragische foto’s van koala Ash tonen wat de mens echt aanricht.

Bedreiging

Tenslotte is er nog een derde betekenis van functionally extinct en deze wordt ingevuld door de situatie waarin de koala zich nu bevindt. De populatie is zodanig klein dat ze letterlijk bedreigd wordt door een toekomst waarin het beestje volledig verdwijnt. Sommige koala-populaties lijden sterk onder deze bedreiging die studies van de Koala Coast, twintig kilometer van het Zuid-Westen van Brisbane, aantonen. Dat meldt Newsweek. In Nieuw-Zuid-Wales lijden koala’s voornamelijk sterk onder hevige droogtes en hittegolven die de koala-familie ondertussen al met 80 procent hebben uitgedund.

Deskundigen doen onderzoek naar mogelijke manieren om de koala in het wild te beschermen en hen op die manier in leven te houden, zowel nu als in de toekomst. De studies doen voornamelijk onderzoek naar habitat, populatie-hoeveelheden, DNA, ziektes, voeding en klimaatveranderingen.

Aantal overblijvende koala’s

Het exacte aantal koala’s dat nog in de natuur leeft, is niet met zekerheid te zeggen. Koala’s zijn van nature beweeglijke beestjes die zich niet vestigen op één plaats en ze leven daarnaast ook nog eens enorm verspreid. In 2016 werd er een poging gedaan om de hoeveelheid koala’s in kaart te brengen binnen de vier staten Queensland (53 procent), Nieuw-Zuid-Wales (26 procent), Victoria (14 procent) en Zuid-Australië (3 procent). Het totale aantal koala’s werd geschat rond 329.000 waarin een daling van 24 procent te zien is in de voorbije en komende drie jaar. Dat meldt Newsweek.

Enorme overstromingen in noorden Australië: krokodillen in woonwijken en 2.000 huizen overspoeld.

Meest kwetsbare plaatsen

Sinds 2012 is gebleken dat koala’s heel kwetsbaar zijn in Queensland, Nieuw-Zuid-Wales en de hoofdstad van Australië omdat de populaties in deze gebieden heel sterk zijn afgenomen. In het zuiden van Victoria en Zuid-Australië variëren de populaties tussen een grote hoeveelheid en lage aanwezigheid. De meest prangende bedreiging is dat de koala zijn habitat verliest. Eucalyptuswouden zijn enorm aan het verminderen en ondanks het feit dat deze beschermd en uitgerekt zijn, is de koala hierdoor toch sterk met uitsterven bedreigd.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899