Drie voormalige leden K-popgroep FIFTY FIFTY door oud agentschap aangeklaagd voor 13 miljard won (9 miljoen euro)

De heisa rond K-popgroep FIFTY FIFTY is nog niet gedaan. Recent ging het agentschap ATTRAKT akkoord met de beëindigen van het contract met de leden Saena, Sio en Aran. Keena bleef bij het agentschap en zal ook deel van FIFTY FIFTY blijven, aangevuld met nieuwe leden. Maar nu sleurt ATTRAKT de drie voormalige leden voor de rechter voor een bedrag van maar liefst 13 miljard won (9 miljoen euro).

Het verhaal rond K-popgroep FIFTY FIFTY is nog lang niet afgelopen. De bal ging in juni aan het rollen toen de vier leden van de meidengroep een statement deelden waarin ze lieten weten dat ze hun agentschap ATTRAKT voor de rechter sleepten. De vier jonge vrouwen van tussen de 18 en 21 jaar oud meenden dat het agentschap onvoldoende aandacht had voor hun gezondheid en dat er geen transparantie was over hun financiën. Later gingen ze daarover verder in detail op Instagram. In oktober volgde dan weer het nieuws dat Keena, het oudste lid van de groep, uit de rechtszaak stapte en terugkeert naar ATTRAKT. De andere drie leden konden het agentschap toen wel verlaten. Maar dat krijgt nu wel nog een staartje.

FIFTY FIFTY

De K-popgroep FIFTY FIFTY maakte haar debuut op 14 november 2022 met het nummer Lovin’ Me. Vier dagen later dropte de vierkoppige groep haar eerste EP ‘THE FIFTY’. Met die EP wisten ze niet meteen te scoren in de K-popmarkt, die vooral gedomineerd wordt door groepen van de Big 3-agentschappen en HYBE.

Dat veranderde echter toen de groep in februari van dit jaar hun tweede EP ‘The Beginning: Cupid’ uitbracht. Het titelnummer Cupid werd door een fan versneld en op TikTok gepost en die versie groeide uit tot een ongeziene hit op de app. De versnelde versie werd zo populair dat FIFTY FIFTY ook officieel een versnelde en volledig Engelstalige versie van het nummer loste. Cupid – Twin Version is tot op de dag van vandaag nog steeds in de achtergrond van heel wat video’s op de app te horen. Het succes van het nummer bombardeerde FIFTY FIFTY op slag naar de top van verschillende hitlijsten in binnen- en buitenland. Het leek allemaal op een sprookje, maar dat veranderde in juni 2023.

Rechtszaak

Afgelopen zomer kwam het nieuws naar buiten dat de vier leden van FIFTY FIFTY via de rechtbank probeerden om hun contract met ATTRAKT te beëindigen. Ze lieten weten dat het agentschap hun gezondheid verwaarloosde en ook niet transparant was over de financiële kant van hun verhaal.

Al snel reageerde ATTRAKT-CEO Jeon Hong-joon met een eigen rechtszaak. Hij sleurde op zijn beurt Ahn Sung-il van The Givers voor de rechter. Volgens Jeon had Ahn geprobeerd om de leden van FIFTY FIFTY met valse beloftes weg te lokken van ATTRAKT. Hij zou hen ook ingefluisterd hebben om een rechtszaak aan te spannen tegen ATTRAKT om hun contract met het agentschap te beëindigen.

In augustus verwierp de rechter de vraag van de vier leden om het agentschap te verlaten. Het viertal reageerde meteen door beroep aan te tekenen.

Keena

In oktober maakten de vier leden van FIFTY FIFTY een nieuw account aan op Instagram, waarop ze dieper in detail gingen over waarom ze het agentschap willen verlaten. In het statement vertelden Aran, Sio en Saena over hoe ze elke dag op de weegschaal moesten staan en geen gram mochten bijkomen. Aran deelde ook dat een belangrijke operatie maandenlang uitgesteld werd omdat ze geen pauze mocht nemen.

Wat opviel in het statement was dat er geen enkele quote van Keena was en de reden daarvoor werd niet veel later duidelijk. Keena had namelijk besloten om uit de rechtszaak te stappen en terug te keren naar ATTRAKT.

Saena, Sio en Aran

Kort daarna kwamen we te weten dat de andere drie leden het agentschap ATTRAKT konden verlaten en hun contract met directe ingang ontbonden werd. Hoewel dat is wat de leden wilden bereiken via de rechtszaak, betekende het niet het einde van de strijd tussen de drie leden van FIFTY FIFTY en ATTRAKT. Het agentschap liet toen namelijk meteen weten dat ze nog “actie zou ondernemen als reactie op het gebrek aan rechtzettingen en reflectie op hun ernstige schendingen van het contract”.

Dat krijgen we nu dus te zien want ATTRAKT heeft vandaag een nieuwe klacht ingediend tegen The Givers, de drie voormalige leden én hun ouders. In totaal wordt zo’n 13 miljard won (ongeveer 9 miljoen euro) aan schadevergoeding geëist.

13 miljard won

ATTRAKT eist via de rechtbank een schadevergoeding en boetes voor het schenden van de maatregelen uit hun exclusieve contract van Saena, Sio en Aran en daarnaast wordt ook een schadevergoeding geëist van Ahn Sung-ill en Baek Jin-sil van The Givers voor “hun actieve betrokkenheid bij de oneerlijke schending van exclusieve contracten”. Ook de ouders van Saena, Sio en Aran worden voor de rechter gesleurd voor “schade door gezamenlijke illegale activiteiten”.

De advocaten van ATTRAKT lieten weten dat de rechtszaak verder gaat dan enkel het geval van FIFTY FIFTY en dat ze zullen proberen om een precedent te stellen voor eerlijke handelspraktijken in de entertainmentsector.

Meer
Lees meer...