K-popgroep FIFTY FIFTY, van TikTok-hit ‘Cupid’, sleurt agentschap voor de rechter na week vol vingerwijzen

De vier leden van de K-popgroep FIFTY FIFTY hebben via hun advocatenkantoor laten weten dat ze naar de rechter gestapt zijn tegen hun agentschap ATTRAKT. Via die weg proberen ze hun exclusiviteitscontract met het agentschap te beëindigen. Dat agentschap stuurde de afgelopen week al verschillende boodschappen de wereld in en nu wordt dus duidelijk wat er echt aan de hand is.

De kans dat je Saena, Keena, Aran en Sio van FIFTY FIFTY kent is waarschijnlijk best klein, maar hun hit Cupid heb je waarschijnlijk wel al gehoord. Het nummer is razend populair op TikTok en dat leverde de relatief nieuwe groep een wereldhit op. Maar de afgelopen week is er al heel wat te doen geweest rond de groep en dat alles heeft nu z’n kookpunt bereikt.

FIFTY FIFTY

De K-popgroep FIFTY FIFTY maakte haar debuut op 14 november 2022 met het nummer Lovin’ Me. Vier dagen later dropte de vierkoppige groep haar eerste EP ‘THE FIFTY’. Met die EP wisten ze niet meteen te scoren in de K-popmarkt, die vooral gedomineerd wordt door groepen van de Big 3-agentschappen en HYBE.

Dat veranderde echter toen de groep in februari van dit jaar hun tweede EP ‘The Beginning: Cupid’ uitbracht. Het titelnummer Cupid werd door een fan versneld en op TikTok gepost en die versie groeide uit tot een ongeziene hit op de app. De versnelde versie werd zo populair dat FIFTY FIFTY ook officieel een versnelde versie van het nummer loste. Cupid – Twin Version is tot op de dag van vandaag nog steeds in de achtergrond van heel wat video’s op de app te horen. Het succes van het nummer bombardeerde FIFTY FIFTY op slag naar de top van verschillende hitlijsten in binnen- en buitenland en zorgde er zo ook voor dat de groep te horen zal zijn in de aankomende film Barbie.

Het lijkt dus een succesverhaal, maar achter de schermen gaat het er minder rooskleurig aan toe voor de groep. Dat werd deze week pijnlijk duidelijk.

ATTRAKT

Op vrijdag 23 juni loste ATTRAKT, het agentschap van FIFTY FIFTY, een opmerkelijk statement. Daarin legden ze uit waarom er weinig promo was rond de groep terwijl ze wel wereldwijd aan het doorbreken zijn. “Een van de leden kreeg te kampen met medische problemen. Daarom hebben we in samenspraak met het lid en haar familie besloten om op aanraden van de dokter een operatie te ondergaan.” Die operatie vond plaats op 2 mei 2023, waarna ze één tot zelfs twee maanden moest revalideren. “We besloten om de promo van de volledige groep stil te leggen omdat we gezondheid op de eerste plaats stellen. En op die manier konden ook de andere leden uitrusten.”

Verder in het statement volgden er beschuldigingen aan het adres van “externe partijen”. Die zouden de vier leden van de groep benaderd hebben en geprobeerd hebben om hen zover te krijgen dat ze hun exclusiviteitscontract met ATTRAKT zouden breken. “Door middel van lasterlijke beschuldigingen tegen ons en verheerlijkte vleierij over zichzelf, probeerden ze onze artiesten ertoe aan te zetten om de verkeerde beslissing te nemen om hun lopende exclusiviteitscontract te negeren en een nieuw contract met hen te ondertekenen.”

Enkele dagen later deelde ATTRAKT een nieuw statement, waarin het Warner Music Korea aanwees als de “externe partij” in kwestie. FIFTY FIFTY werkte al samen met Warner Music Korea voor de internationale verspreiding van hun muziek. Warner Music Korea reageerde al meteen en ontkende dat zij de leden benaderd zouden hebben.

Statement leden

Het verhaal was heel verwarrend en is vandaag eindelijk wat duidelijker geworden. De vier leden van FIFTY FIFTY hebben namelijk zelf een statement uitgebracht via hun advocatenkantoor BARUN. Daarin leggen ze uit dat ze op eigen beweging naar de rechter zijn gestapt om hun contract bij ATTRAKT stop te zetten. In het statement komen we te weten dat de vier leden al op 19 juni naar de rechter trokken, enkele dagen voor het eerste statement van ATTRAKT dus. De leden wilden dit achter de schermen oplossen in afwachting van het proces, maar “doordat ATTRAKT de leden constant in diskrediet brengt via de media zonder hen een kans op weerwoord te geven” reageren ze nu in een uitgebreid statement.

De leden dienden op maandag 19 juni 2023 dus een verzoek in tot opschorting van hun exclusiviteitscontract bij het Seoul Central District Court. Ze deden dat omdat ATTRAKT de voorwaarden uit hun contract geschonden zou hebben. Het zou daarbij gaan om het laten doorgaan van afspraken terwijl een van de leden in een slechte gezondheid verkeerde. Daarnaast spreken de leden ook over een gebrek aan transparantie over hun financiën. Het statement besluit met: “We willen benadrukken dat het hierbij gaat om een onafhankelijke beslissing van de vier leden zonder enige interventie van een derde partij. In de toekomst hopen we op z’n minst dat ATTRAKT stopt met de leden van FIFTY FIFTY in diskrediet te brengen.”

ATTRAKT liet enkele dagen geleden al weten dat het Warner Music Korea én hun voormalige co-CEO Ahn Sung-il zou aanklagen.

Meer
Lees meer...