Dit zijn de 25 beste K-popnummers van 2022

Op het einde van het jaar is het tijd om terug te blikken op het beste wat dat jaar ons te bieden had. Wij lijsten hier onze 25 favoriete K-popnummers uit 2022 op. 2022 was een sterk jaar voor K-pop waarin we veel nieuwe groepen leerden kennen die kans maken om het in de toekomst nog ver te schoppen.

Honourable mention: ATEEZ – HALAZIA

Omdat dit nummer pas op de voorlaatste dag van het jaar verscheen, was onze lijst al klaar voor we het een plekje konden geven. Toch willen we het vermelden omdat ATEEZ met HALAZIA terug z’n capaciteiten in de verf weet te zetten. De groep heeft een ijzersterke vocal line, die helemaal tot z’n recht komt in dit nummer.

25. FIFTY-FIFTY – Lovin’ Me

We zeiden al dat het een sterk jaar was voor de nieuwe K-popgroepen. En het eerste bewijs daarvan is al meteen te vinden op de 25ste plaats van deze ranking. FIFTY-FIFTY maakte haar debuut pas in november 2022, maar wist toch al indruk te maken. Lovin’ Me is een ijzersterk debuut met invloeden uit synthpop en EDM-muziek. Voorlopig blijft FIFTY-FIFTY nog wat steken onder de radar, maar wij verwachten nog heel wat moois van deze vierkoppige groep.

24. YENA Feat. BIBI – SMILEY

Ook op nummer 24 vinden we een artiest met haar debuutnummer. Al gaat het hier wel om een heel andere situatie. YENA was een van de leden van IZ*ONE, maar maakte in 2022 met SMILEY haar solodebuut. SMILEY is 100 procent schaamteloze bubblegum pop en dat misten we de laatste tijd wat in K-pop. Het is een oorwurm van formaat, die zowat het hele jaar lang – heel toepasselijk – een lach op ons gezicht wist te toveren.

23. (G)-IDLE – TOMBOY

Een heel ander verhaal krijgen we met (G)-IDLE. Zij kwamen dit jaar met TOMBOY, waarmee ze zich van een ruigere kant lieten zien. Het nummer heeft een duidelijk rockgehalte met zware gitaren. De vijf dames zingen in TOMBOY over hoe ze niet in het hoekje van “girl group” geduwd willen worden. Het nummer heeft ook een kritische boodschap over ongelijkheid en gendernormen.

22. KWON EUN BI – Glitch

De 22ste plaats is opnieuw voor een ex-lid van IZ*ONE. KWON EUN BI, de voormalige leider van IZ*ONE, maakte haar solodebuut al eerder, maar bracht dit jaar Glitch uit. De track begint heel minimalistisch, maar barst tegen het refrein los in een dancenummer. Het is een uniek genre dat zelden gebruikt wordt in K-pop maar wel aan wist te slaan.

21. TAEYEON – INVU

Ook Taeyeon maakt deel uit van een girl group maar doet het nu el enkele jaren solo. Zij is een van de leden van de legendarische K-popgroep Girls’ Generation. Taeyeon wordt al jarenlang gezien als een van de beste zangeressen in K-pop en met INVU bewijst ze dat ze die titel verdient. Het is een verslavend nummer met een hypnotiserende melodie.

20. IVE – LOVE DIVE

We gaan de top 20 binnen met het nummer dat de grootste hit was in Zuid-Korea dit jaar. IVE won met LOVE DIVE verschillende keren Song of the Year, wat uitzonderlijk is voor een groep die nog maar iets meer dan een jaar bestaat. LOVE DIVE was de eerste comeback na het debuut van IVE met ELEVEN en het bewees dat de groep geen onehitwonder is, maar alles heeft om het ver te schoppen.

19. SEVENTEEN – HOT

Op de 19de plaats komen we voor het eerste een boy group tegen. SEVENTEEN kende dit jaar opnieuw een sterk jaar met verschillende hits. Maar HOT was het nummer dat de veelzijdige talenten van de groep het beste in de verf wist te zetten. De zangers, rappers en dansers komen perfect tot hun recht in de single.

18. The Rose – Sour

Het was een bijzonder jaar voor The Rose. De groep keerde in 2022 namelijk eindelijk terug nadat ze in 2020 hun agentschap aanklaagden omdat ze niet betaald werden. Het contract werd uiteindelijk ontbonden en de Koreaanse leden begonnen aan hun legerdienst. Na hun terugkeer tekenden ze bij een nieuw agentschap, waardoor ze nu opnieuw muziek kunnen maken. Op 23 januari 2023 is de groep te zien in Brussel.

17. TEN – Birthday

Op plaats 17 vinden we opnieuw een soloartiest. Het gaat om TEN van NCT/WayV die met Birthday al zijn vierde solonummer loste. TEN staat bekend als een van de beste dansers in K-pop en dat talent weet hij perfect in de verf te zetten met Birthday.

16. AleXa – Wonderland

AleXa schreef dit jaar geschiedenis met haar nummer Wonderland. Ze was namelijk de inzending van Oklahoma in de eerste editie van American Song Contest. Het werd een succesverhaal voor de zangeres want AleXa won de wedstrijd en werd zo dus de eerste winnaar ooit van de wedstrijd. Wonderland is een perfect popnummer met een indrukwekkende en Eurovisiewaardige act.

15. TWICE – Talk That Talk

Een ander perfect popnummer werd dit jaar afgeleverd door TWICE. De girl group is al jarenlang een vaste waarde in K-pop en tekende in 2022 voor nog eens zeven jaar als groep. Talk That Talk is een catchy en uptempo popnummer dat perfect past bij de rest van de indrukwekkende discografie van de groep.

14. Jackson Wang – Blow

Jackson Wang dropte in 2022 met enige regelmaat singles in de aanloop naar zijn tweede studioalbum ‘Magic Man’. Het eerste van die nummers was Blow, waarmee hij meteen de toon wist te zetten. Het is een grotesk nummer met een al minstens even indrukwekkende videoclip.

13. Seulgi – 28 Reasons

De 13de plaats is opnieuw voor een debuut. Seulgi van Red Velvet maakte dit jaar haar officiële solodebuut met het nummer 28 Reasons. Het is een donker nummer met een verslavende groove, waarmee Seulgi bewijst dat ze ook alleen haar mannetje kan staan.

12. KEY (SHINee) – Another Life

Another Life van KEY van SHINee werd eigenlijk al vorig jaar gelanceerd als een VCR tijdens de tour van KEY, maar kreeg dit jaar een officiële release op het album ‘Gasoline’. Het is een electropopnummer dat doet denken aan het werk van The Weeknd. Another Life is catchy, dansbaar en tijdloos.

11. TXT – Opening Sequence

Opening Sequence was het openingsnummer van het album ‘Minisode 2: Thursday’s Child’. Hoewel de groep de laatste jaren steeds meer hevige gitaren en drums gebruikt in hun title tracks, toont Opening Sequence een meer ingetogen kant van de groep. Het is een emotioneel nummer met een choreografie die het nummer perfect ondersteunt.

10. Nayeon – POP!

We openen de top 10 opnieuw met bubblegum pop. Nayeon van TWICE maakte in 2022 haar solodebuut met de single POP!. Het nummer werd door velen omschreven als “het meest K-pop nummer in de geschiedenis van K-pop” en daar sluiten wij ons graag bij aan. POP! is een ultravrolijk en catchy nummer en heeft een choreografie die enorm geschikt is voor TikTok en ook daar een gigantische hit werd.

9. Jin – The Astronaut

Op de negende plaats komen we het eerste lid van BTS tegen (er komen er meteen nog enkele). Het was een bijzonder jaar voor BTS, waarbij de groep een pauze inlaste van de groepsactiviteiten, die uiteindelijk diende om te kunnen starten aan hun verplichte legerdienst. Jin is de oudste van BTS en begon dan ook in december als eerste aan z’n legerdienst. Net voor z’n vertrek liet hij nog z’n eerste officiële solonummer The Astronaut los op de wereld. De samenwerking met Coldplay is een emotioneel nummer, waarmee Jin z’n fans nog een laatste keer wist te raken voor hij enkele maanden vertrok om z’n plicht uit te voeren.

8. j-hope – MORE

J-hope was het eerste lid van BTS die een officieel soloalbum uitbracht. Hij deed dat al in juli met ‘Jack in the Box’. De single MORE werd twee weken voor de rest van het album gelost en zette al meteen de toon voor wat volgde. In het nummer kregen we de donkerdere kant van j-hope te zien. Het hele album is reflectief en toont aan dat j-hope meer is dan de “happy pill” van BTS en dus ook een rauwe kant heeft. J-hope bracht de nummers van zijn album al verschillende keren live en wist daarbij telkens te imponeren.

7. RM (with youjeen) – Wild Flower

RM is voorlopig het laatste lid van BTS die met solowerk kwam. Hij deed dat op 2 december 2022 met zijn album ‘Indigo’. Ook RM probeerde voor zijn album verschillende genres uit, waarvoor hij telkens samenwerkte met ervaren artiesten. Voor de emotionele en persoonlijke title track Wild Flower schakelde RM de hulp in van zangeres youjeen van de Zuid-Koreaanse rockgroep Cherry Filter. Zij leverde haar vocals voor het refrein en tilt zo het nummer naar een hoger niveau.

6. LE SSERAFIM – ANTIFRAGILE

LE SSERAFIM kende in mei een wel heel turbulent debuut. Na amper twee weken ging Kim Ga-ram, één van de toen nog zes leden, op non-actief en enkele maanden later verliet ze de groep ook definitief. Maar met hun eerste comeback met vijf leden bewees LE SSERAFIM dat ze meer zijn dan het drama. ANTIFRAGILE werd al snel een gigantische hit en maakt ons al warm voor de toekomst van de groep.

5. BTS – Run BTS

Voor de eerste aankondiging van BTS over hun soloproject in juni, bracht de groep nog het anthology album ‘Proof’ uit. Daarop waren, naast een indrukwekkend overzicht van hun carrière, ook drie gloednieuwe nummers te vinden. Het meest overtuigende van de drie is zonder twijfel Run BTS, dat volgens onze lezers het beste K-popnummer van het jaar is. Run BTS klinkt opnieuw meer als de muziek uit de beginjaren van BTS, waarbij hun focus meer op hiphop lag. Run BTS heeft nog steeds geen videoclip, maar kreeg wel een indrukwekkende liveversie tijdens het concert van BTS in Busan in oktober.

4. B.I X Soulja Boy – BTBT (Feat. DeVita)

B.I wist dit jaar vriend en vijand te overtuigen met het ijzersterke BTBT. Voor het nummer werkte hij niet alleen samen met zangeres DeVita maar ook met rapper Soulja Boy (ja, die van Crank That). BTBT wordt naar een hoger niveau getild door de indrukwekkende choreografie door de Zuid-Koreaanse crew AITTY TOO waarvan de leden ook te zien zijn in bovenstaande performance videoclip.

3. Girls’ Generation – Forever 1

In K-pop wordt elke release een comeback genoemd, maar dé comeback van het jaar was zonder twijfel die van Girls’ Generation. Na meer dan vijf jaar stonden de acht leden van de legendarische girl group opnieuw samen op het podium. Ondertussen hebben ze – allemaal op hun eigen manier – een indrukwekkende solocarrière. Maar samen schitteren ze nog altijd als één. En dat bewijzen ze perfect met Forever 1.

2. PSY – That That (prod. & feat. SUGA of BTS)

Een andere indrukwekkende comeback is die van PSY. Tien jaar nadat hij met Gangnam Style de hele wereld veroverde, kwam hij in 2022 terug met That That, een samenwerking met SUGA van BTS. That That is opnieuw een catchy uptempo nummer met een dansje dat even belachelijk als geniaal is.

1. NewJeans – Hype Boy

Er kan er maar eentje de eerste zijn en die eer is dit jaar weggelegd voor NewJeans met Hype Boy. NewJeans maakte pas in de zomer haar debuut en deed dat op een heel uitzonderlijke manier voor K-pop. Uit het niets werd het nummer Attention gedropt, zonder dat iemand ook maar iets wist over de vijf leden. De leden werden vervolgens voorgesteld met aparte videoclips voor Hype Boy. Dat nummer groeide uit tot een gigantische hit die de groep al verschillende grote prijzen opleverde. Als er één rookie is waarvan wij alvast zeker zijn dat we er de komende jaren nog veel van zullen horen, dan is het wel NewJeans.

Beluister hier alle nummers van onze top 25 in een playlist op Spotify:

Meer
Lees meer...