Dit zijn jullie 20 favoriete K-popnummers van 2022

Wij vroegen aan onze lezers wat hun favoriete K-popnummers van 2022 waren en dit is het resultaat. Het was een jaar dat vooral opviel door het debuut van verschillende sterke girlgroups, maar toch bestaat de top drie in deze lijst uitsluitend uit boygroups. Dit zijn jullie 20 favoriete K-popnummers uit het afgelopen jaar.

20. Dreamcatcher – VISION

Deze lijst wordt afgetrapt door de meest recente release van Dreamcatcher. De groep houdt al jarenlang vast aan een uniek gothic/rock-concept en wist zo een trouwe fanbase te veroveren. Vision is opnieuw een nummer met een felle rocksound, waarbij de gitaren nog luider klinken dan voorheen.

19. Girls’ Generation – Forever 1

De legendarische girlgroup Girls’ Generation stond dit jaar voor het eerst in vijf jaar opnieuw samen op het podium met een nieuw nummer. Met Forever 1 vierde de groep haar 15de verjaardag. De track is op en top Girls’ Generation en toont dat de groep zelfs na een lange pauze nog steeds samen kan schitteren op het podium.

18. TXT – Good Boy Gone Bad

TXT dook dit jaar verder in hun bad side en dat mag je ook letterlijk nemen. Met Good Boy Gone Bad toonden ze zich opnieuw van hun ruigste kant. De track haalde inspiratie uit rockmuziek en toont een volwassen TXT.

17. Jung Kook (Prod. SUGA) – Stay Alive

De eerste leden van BTS komen we tegen op de zeventiende plaats. Stay Alive is een samenwerking van Jung Kook en SUGA, waarbij Jung Kook het nummer zingt dat geproducet werd door SUGA. Het gaat om de soundtrack van de webtoon van BTS, 7Fates: Chakho, die eerder dit jaar verscheen.

16. TXT – Opening Sequence

Op plaats 16 komen we TXT al opnieuw tegen. Opening Sequence was, zoals je misschien al kan raden, het eerste nummer op het album ‘minisode 3: Thursday’s Child’. Het nummer mag dan wel op hetzelfde album staan als Good Boy Gone Bad, het klinkt helemaal anders. TXT bracht Opening Sequence ook enkele keren live, waarbij de mooie choreografie op veel lof kon rekenen.

15. (G)-IDLE – TOMBOY

2022 was een bijzonder sterk jaar voor (G)-IDLE, nadat de groep vorig jaar afscheid moest nemen van Soojin door een pestschandaal, dat later onterecht bleek te zijn. TOMBOY was de eerste release van de groep met vijf leden, waarvoor ze zich van hun meest androgyne kant lieten zien. Later in het jaar keerden ze dat dan weer om door hun vrouwelijke kant boven te halen met Nxde, dat net buiten de top 20 viel in onze lijst.

14. Dreamcatcher – MAISON

Dreamcatcher trapte deze lijst al af en op de veertiende plaats komen we ze opnieuw tegen. MAISON was de eerdere release van Dreamcatcher dit jaar. Net zoals VISION is MAISON een rocknummer, waarbij de indrukwekkende vocals van de groepsleden zoals altijd goed in de verf worden gezet.

13. Jin – The Astronaut

Jin begon eerder deze maand als eerste lid van BTS aan zijn verplichte legerdienst. Net voor zijn vertrek loste hij nog zijn officiële solodebuut The Astronaut. Voor het nummer werkte Jin samen met Coldplay. Zo verzorgden Chris Martin en zijn zoon Moses ook de backing vocals voor The Astronaut. De single kreeg een emotionele videoclip die zo het perfecte afscheid vormde van Jin voor de ARMY die het nu enkele maanden zonder hem zal moeten doen.

12. NCT Dream – Beatbox

NCT Dream ging dit jaar met Beatbox voor een retro hiphop concept. En dat viel goed in de smaak. Zo komt het nummer op de twaalfde plaats terecht in deze lijst. De groep hield verder in het jaar nog vast aan de retro sound. Zo brachten ze in december nog een nieuwe versie uit van het legendarische Candy van H.O.T. uit.

11. ATEEZ – Guerilla

ATEEZ valt dit jaar net buiten de top 10 met hun nummer Guerrilla. Ook ATEEZ is een groep met een heel duidelijk concept waarvan ze maar zelden afwijken. Zo is Guerrilla opnieuw een stevig nummer waarin de geweldige performance skills van de groep volledig tot hun recht komen.

10. Nayeon – POP!

We openen de top 10 met het solodebuut van Nayeon van TWICE. Nayeon is het eerste lid van TWICE dat een officieel solonummer loslaat op de wereld en het werd meteen een gigantisch succes. Het aanstekelijk POP! is op en top K-pop en was een van dé nummers van de zomer.

9. RM (with youjeen) – Wild Flower

Een van de meest recente nummers dat de lijst haalde, is Wild Flower van RM en youjeen. Wild Flower is de title track van ‘Indigo’, het eerste officiële album van de leider van BTS dat verscheen op vrijdag 2 december 2022. De combinatie van de unieke rapstijl van RM en de emotionele stem van youjeen maakt van Wild Flower een stukje magie.

8. Seventeen – HOT

Seventeen is te vinden op de achtste plaats in de ranking door onze lezers. Het nummer HOT is maar een van de verschillende hits die Seventeen dit jaar scoorde, maar volgens velen dus de meest memorabele. HOT is opnieuw een nummer met een herkenbare choreografie waardoor het ook al snel z’n weg vond naar TikTok.

7. Stray Kids – Case 143

Op de zevende plaats komen we voor de eerste keer Stray Kids tegen. Stray Kids kende een sterk jaar waarin twee albums de eerste plaats haalden in de Amerikaanse hitlijst Billboard 200. Een van die albums was ‘Maxident’ waarvan Case 143 de title track is. Stray Kids is een unieke groep in K-pop die bijna alles, van muziek schrijven en producen tot het maken van choreografieën, helemaal zelf doet.

6. LE SSERAFIM – ANTIFRAGILE

LE SSERAFIM kende eerder dit jaar een turbulent debuut, waarbij een lid al na amper twee weken de groep verliet. Maar met het ijzersterke ANTIFRAGILE bewees de groep dat ze meer zijn dan het schandaal dat hun debuut overschaduwde. LE SSERAFIM bracht het nummer in heel wat verschillende versies tijdens de jaarlijkse awardshows, waarmee het vijftal haar diversiteit in de verf zette.

5. NewJeans – Hype Boy

Het debuut van NewJeans was waarschijnlijk een van de opmerkelijkste momenten in K-pop dit jaar. De groep loste compleet uit het niets haar eerste nummer Attention. Op dat moment waren de namen van de leden zelfs nog niet bekend. Niet veel later werden de leden dan wel voorgesteld in aparte videoclips voor Hype Boy. Het nummer en de choreografie werden in binnen- en buitenland meteen een hit.

4. B.I – BTBT

Een opvallend nummer op de lijst is BTBT. Voor het nummer werkte B.I samen met DeVita, maar er bestaat ook een versie met niemand minder dan Soulja Boy. Ook BTBT heeft een opvallende choreografie die al snel werd opgepikt op TikTok.

3. BTS – Yet To Come

Het was een bewogen jaar voor de fans van BTS. Nadat de leden van de groep in juni aankondigden dat ze de komende tijd meer zouden focussen op hun solowerk, volgde enkele maanden later het nieuws dat ze zouden starten met hun legerdienst. Maar in Yet To Come beloofde de groep alvast dat ze terug zullen komen voor meer en dat we het beste nog niet gezien hebben.

2. Stray Kids – Maniac

De tweede plaats is voor Stray Kids met het nummer Maniac. Met het album ‘ODDINARY’, waarop Maniac te vinden is, behaalde Stray Kids voor het eerst in hun carrière de eerste plaats in de prestigieuze Billboard 200. Daarmee werd Stray Kids de derde K-popgroep in de geschiedenis die deze Amerikaanse lijst aanvoert, na BTS en SuperM.

1. BTS – Run BTS

Op de eerste plaats komen we opnieuw BTS tegen. Run BTS was een van de drie nieuwe nummers op het anthology album ‘Proof’. En al snel was duidelijk dat het het favoriete nieuwe nummer was bij de fans. Run BTS klinkt opnieuw als het oudere werk van BTS dat meer neigde naar hiphop. De liveversie van het nummer op het concert van BTS in Busan was voor veel fans dan ook de kers op de taart en toonde dat BTS nog altijd on top of their game is.

Meer
Lees meer...