RM (BTS) neemt ons met het emotionele ‘Wild Flower (with youjeen)’ mee tijdens zijn zoektocht naar zichzelf

RM van BTS heeft vandaag zijn soloalbum ‘Indigo’ op de wereld losgelaten. Het album bestaat uit tien uiteenlopende nummers, waarvan uiteindelijk het emotionele Wild Flower (with youjeen) gekozen werd als title track. Daardoor kreeg de single, voorlopig als enige, een videoclip. En die versterkt de emoties uit het nummer.

Het is vandaag opnieuw een bijzondere dag voor de fans van BTS. Want RM (Kim Nam-joon) heeft als tweede lid van BTS een volwaardig soloalbum gelost. RM omschrijft ‘Indigo’ zelf als “het laatste archief van zijn twintigerjaren”, waardoor er veel plaats is voor reflectie en emoties. Die bereiken een hoogtepunt in de title track Wild Flower, waarvoor RM samenwerkte met zangeres youjeen.

RM vs. Kim Nam-joon

In zijn brief die RM deelde voor de lancering van het album, liet hij al weten dat hij eigenlijk elk nummer op ‘Indigo’ ziet als een title track. Maar er kon er maar eentje een videoclip krijgen en dat werd het emotionele Wild Flower, waarvoor RM samenwerkte met zangeres youjeen van de rockgroep Cherry Filter. Het is een emotioneel nummer, waarin RM reflecteert op het succes van BTS en hoe hij in het succes van zijn groep zijn eigen stem verloor.

RM vertelde dit al tijdens het emotionele Festa-diner waarop de leden van BTS voor het eerst spraken over hun soloprojecten. Doorheen de jaren is RM altijd de vertegenwoordiger van BTS geweest, het lid dat het voortouw neemt in interviews en degene die in z’n leidersrol altijd het uithangbord van de groep is. Het is een rol waarin hij de lijn van de groep bepaalde, maar ook de functie waarin hij meer dan eens de schandpaal van BTS werd.

Daarnaast is RM ook het lid van BTS dat meewerkte aan het meeste nummers. Vooral dat laatste zorgde ervoor dat hij zelf z’n eigen stem verloor. Hij wist niet meer wat hij zelf te zeggen had en waar de grens tussen RM van BTS en Kim Nam-joon lag. In het interview met NME naar aanleiding van de release van zijn album ‘Indigo’ gaat RM hier dieper op in. “Ik probeerde het afgelopen decennium de balans te vinden tussen het team en mezelf, maar het was heel moeilijk omdat BTS veel tijd en ruimte in m’n hoofd en hart eiste. Het voelde alsof ik vast zat met een grote steen en hem niet kon bewegen. Daardoor besefte ik dat het tijd was om me te focussen op mezelf.” En dat kan hij nu doen in zijn eerste officiële soloalbum ‘Indigo’.

Wild Flower (with youjeen)

Wild Flower is waarschijnlijk het meest persoonlijke nummer op ‘Indigo’. In het nummer rapt RM over de twijfels en angsten die komen kijken bij zijn status als leider van de grootste boyband van het moment. Zo heeft hij het over de grote dromen die hij had voor het begin van zijn carrière. Hoe hij droomde van succes en waardering, maar dat hij al snel geconfronteerd werd met de keerzijde van de roem. “When everything I believed in grew distant. When all this fame turned into shackles. Please take my desire away from me. No matter what it takes. Oh, let me be myself.”

Later in het nummer gaat het ook over hoe hij niet meer weet waar hij zelf staat middenin deze storm. Daarvoor gebruikt hij de vergelijking tussen wilde bloemen (flowerwork) en vuurwerk (firework). Twee woorden die in het Engels (en in het Koreaans) sterk op elkaar lijken, maar qua betekenis misschien niet verder uit elkaar kunnen liggen. Vuurwerk is groots en overweldigend, terwijl een wilde bloem klein is en makkelijk over het hoofd wordt gezien. Maar het ding met wilde bloemen is dat ze rustig kunnen bestaan, mooi kunnen zijn in hun eenvoud. Vuurwerk daarentegen is vergankelijk, na enkele seconden is het weer weg. Het is zo een metafoor voor het enorme succes dat RM nu heeft met BTS, maar dat dit soort succes heel vluchtig kan zijn. “Ik denk dan aan een veld met duizenden wilde bloemen waarvan je niet eens de naam kent. Je houdt de bloemen vast, gooit ze in de lucht en dan komen ze weer naar beneden, misschien na vijf seconden. Ik wil meer leven als een wilde bloem”, vertelt hij in een interview met The Atlantic.

Maar hij besluit dat zijn liefde voor het vak, zijn passie voor poëzie, waarmee alles voor hem begon, hetgeen is dat hem rechthoudt. “Yeah, my start was poetry. My one and only strength and dream that protected me so far.

Videoclip

In de videoclip wordt die metafoor van vuurwerk en wilde bloemen sterk uitgespeeld. We zien RM tussen vuurwerk, een grote storm en op het podium. Maar we zien hem ook in de natuur. Daar staat kalmte en rust centraal. Het toont zo de twee kanten van RM, enerzijds een wereldartiest die leeft in een wereld van spotlights, hectiek en chaos, maar anderzijds een 28-jarige jongeman die een passie heeft voor kunst en rust vindt in het lezen van boeken en het verzorgen van een bonsaiboompje.

De twee lijken onverzoenbaar, maar kunnen toch samen bestaan in de videoclip, zoals ze ook samen bestaan in het leven van RM. Op het einde van de clip staat RM zo in hetzelfde open veld, waar op dat moment de avond valt, waardoor er een vuurspel te zien is aan de hemel. De zonsondergang kan zo gezien worden als de verzoening van de twee kanten van RM.

Een ander moment waarop de twee samenkomen, is wanneer we 낙화놀이 (nak-hwa no-ri) te zien krijgen. Dat is een traditioneel soort voorwerk in Zuid-Korea, waarbij het vuur als bloemblaadjes uit de lucht valt en meegenomen wordt door de wind. Op deze manier toont RM dat zijn contrasterende werelden toch kunnen samenkomen en zo een mooi geheel kunnen vormen.

낙화놀이 Wild Flower RM
Screenshot YouTube HYBE LABELS

Youjeen

De zangeres die op het nummer te horen is, is youjeen (echte naam Cho You-jeen). Zij is de frontvrouw van de Zuid-Koreaanse rockgroep Cherry Filter, die al meer dan twintig jaar actief is. Toch is de samenwerking met RM voor velen een eerste kennismaking met de ondertussen 45-jarige getalenteerde zangeres.

In Cherry Filter krijgen we de ruigere versie van youjeen te horen, maar in Wild Flower wordt duidelijk hoe de zangeres emoties kan overbrengen met haar stem. We hopen dan ook dat haar samenwerking met RM ervoor zorgt dat ze de erkenning krijgt die ze verdient en dat we in de toekomst meer van haar te horen zullen krijgen.

Bekijk hier de videoclip van Wild Flower (with youjeen) van RM:

Meer
Lees meer...