K-popgroep FIFTY FIFTY moet activiteiten, waaronder videoclip voor ‘Barbie’, cancellen door rechtszaak tegen agentschap

Vorige week kwamen we te weten dat Saena, Keena, Aran en Sio van de K-popgroep FIFTY FIFTY hun agentschap ATTRAKT aangeklaagd hadden. De leden waren van mening dat het agentschap hun niet correct behandelde en hopen om via de rechtbank hun contract te kunnen ontbinden. Die rechtszaak heeft nu grote gevolgen voor hun toekomst.

Er is heel wat te doen rond de vierkoppige K-popgroep FIFTY FIFTY, die je kan kennen van de monsterhit Cupid. De vier leden van de groep klaagden hun agentschap ATTRAKT aan en de twee co-CEO’s van het agentschap zitten ook in een juridische strijd verwikkeld. De gevolgen hiervan laten zich nu duidelijk merken.

FIFTY FIFTY

De K-popgroep FIFTY FIFTY maakte haar debuut op 14 november 2022 met het nummer Lovin’ Me. Vier dagen later dropte de vierkoppige groep haar eerste EP ‘THE FIFTY’. Met die EP wisten ze niet meteen te scoren in de K-popmarkt, die vooral gedomineerd wordt door groepen van de Big 3-agentschappen en HYBE.

Dat veranderde echter toen de groep in februari van dit jaar hun tweede EP ‘The Beginning: Cupid’ uitbracht. Het titelnummer Cupid werd door een fan versneld en op TikTok gepost en die versie groeide uit tot een ongeziene hit op de app. De versnelde versie werd zo populair dat FIFTY FIFTY ook officieel een versnelde versie van het nummer loste. Cupid – Twin Version is tot op de dag van vandaag nog steeds in de achtergrond van heel wat video’s op de app te horen. Het succes van het nummer bombardeerde FIFTY FIFTY op slag naar de top van verschillende hitlijsten in binnen- en buitenland en zorgde er zo ook voor dat de groep te horen zal zijn in de aankomende film Barbie.

Het lijkt dus een succesverhaal, maar achter de schermen gaat het er minder rooskleurig aan toe voor de groep. Dat werd recent pijnlijk duidelijk.

Rechtszaak

Op vrijdag 23 juni loste ATTRAKT, het agentschap van FIFTY FIFTY, een opmerkelijk statement. Daarin legden ze uit waarom er weinig promo was rond de groep terwijl ze wel wereldwijd aan het doorbreken zijn. Dit was het gevolg van een operatie van een van de vier leden. In de periode dat zij moest revalideren, werden de activiteiten van de hele groep tijdelijk stilgelegd.

Verder in het statement volgden er beschuldigingen aan het adres van “externe partijen”. Die zouden de vier leden van de groep benaderd hebben en geprobeerd hebben om hen zover te krijgen dat ze hun exclusiviteitscontract met ATTRAKT zouden breken. “Door middel van lasterlijke beschuldigingen tegen ons en verheerlijkte vleierij over zichzelf, probeerden ze onze artiesten ertoe aan te zetten om de verkeerde beslissing te nemen om hun lopende exclusiviteitscontract te negeren en een nieuw contract met hen te ondertekenen.”

Enkele dagen later deelde ATTRAKT een nieuw statement, waarin het Warner Music Korea aanwees als de “externe partij” in kwestie. FIFTY FIFTY werkte al samen met Warner Music Korea voor de internationale verspreiding van hun muziek. Warner Music Korea reageerde al meteen en ontkende dat zij de leden benaderd zouden hebben. Jeon Hong-joon, de CEO van ATTRAKT, sleurde Warner Music Korea én zijn voormalige co-CEO Ahn Sung-il voor de rechter voor fraude, plichtsverzuim en belemmering van zaken. Die tweede zou onder één hoedje gespeeld hebben met Warner Music Korea om de leden voor zich te winnen.

Statement leden

De verduidelijking kwam er enkele dagen later vanuit de vier leden van FIFTY FIFTY zelf. Zij deelden via hun advocatenkantoor BARUN een statement waarin ze uitlegden dat ze op 19 juni naar de rechter stapten tegen hun agentschap. Daarbij hopen ze hun contract te kunnen ontbinden omdat ze vinden dat ze niet correct behandeld worden. Ze laten daarbij weten dat ze eerst gedwongen werden om gewoon verder te doen, terwijl de gezondheidstoestand van een van de leden niet optimaal was. Daarnaast is er ook geen transparantie over hun inkomsten.

De leden wilden dit stilhouden in afwachting van het proces, maar “doordat ATTRAKT de leden constant in diskrediet brengt via de media zonder hen een kans op weerwoord te geven” besloten ze om zelf een statement naar buiten te brengen.

Geluidsopname

Nog eens enkele dagen later kwam Jeon Hong-joon, de CEO van ATTRAKT, met een onthullende geluidsopname. De opname werd gemaakt op 9 mei 2023 en het gaat om een gesprek tussen Jeon en Warner Music Korea. In het fragment is te horen hoe Warner Music Korea hem voorstelt om de groep te kopen voor 20 miljard won (14,2 miljoen euro). Daarbij vertelt Warner Music Korea hem ook dat dit al besproken was met de voormalige co-CEO van ATTRAKT Ahn Sung-il.

Dit fragment bewijst dus dat Warner Music Korea wel degelijk probeerde om de leden weg te halen bij ATTRAKT en dat het bedrijf daarbij dus geholpen werd door Ahn Sung-il.

Plannen gecanceld

FIFTY FIFTY had nog heel wat plannen voor de komende weken en die zijn nu allemaal gecanceld. Het gaat daarbij in de eerste plaats om de opnames voor de videoclip van hun nummer voor de soundtrack van de film Barbie. FIFTY FIFTY zal in die film te horen zijn met het nummer Barbie Dreams, waarvoor ze samenwerkten met de Amerikaanse rapper Kali.

Daarnaast gaat het optreden van de groep op KCON LA 2023 op 19 augustus niet door en ook de opnames van twee advertenties werden afgelast.

Meer
Lees meer...