In Gent is de politie vorige week binnengevallen in een huis, omdat de muziek zeer luid was en er dus vermoed werd dat er een lockdownparty aan de gang was. En dat bleek wel degelijk het geval te zijn, want er waren 12 mensen aanwezig, wat nu nog verboden is. Eén van de feestvierders was de extreemrechtse studentenleider en Vlaams Belang-parlementslid Dries Van Langenhove. De 27-jarige Schild & Vrienden-topman krijgt een boete van 250 euro. Als hij die niet betaalt, kan de Kamer zich buigen over zijn parlementaire onschendbaarheid. Bij Vlaams Belang wordt er in eerste instantie scherp gereageerd op de misstap van Van Langenhove.
Het nieuws over Van Langenhove op de lockdownparty werd bekend gemaakt door de Mediahuis-kranten. De jonge prins van het Vlaams Belang was al sinds het begin van de lockdown erg kritisch voor de coronamaatregelen die de overheid nam om de verspreiding van het virus te beperken. Zo levert het jongste Kamerlid in de Belgische geschiedenis op Twitter aan de lopende band kritiek op Marc Van Ranst, één van de virologen die de regering mee adviseert naar aanleiding van de coronacrisis.
“Multiculturele politiestaat”
Toen de Gentse politie vorige week donderdag bij de bewuste lockdownparty aankwamen, ontkenden de bewoners eerst nog dat er een feest aan de gang was. Toch besloten de agenten om het pand te betreden.
Dries Van Langenhove bleek één van de 12 aanwezigen te zijn en kon geen geldige reden geven om op de bijeenkomst te zijn. De Schild & Vrienden-eindbaas zou tijdens het opstellen van het proces-verbaal niet geprobeerd hebben om zijn parlementaire onschendbaarheid in te roepen. Opvallend: enkele dagen geleden noemde Van Langenhove de stad Gent op Twitter nog een “multiculturele politiestaat”.
In het begin van de coronacrisis werd Bert Maertens (N-VA), burgemeester van Izegem en Vlaams Parlementslid nog betrapt op een straatfeest.
Boete betalen of discussie in Kamer
Als Van Langenhove nu de minnelijke schikking van 250 euro betaalt, is de zaak afgerond. Als hij daarentegen weigert, zal het parket-generaal van Gent het parlement aanschrijven. De Kamer moet dan beslissen of de parlementaire onschendbaarheid van Van Langenhove eventueel opgeheven wordt. Het zou in dat geval aan een speciale commissie zijn om daarover te beslissen.
Van Langenhove heeft noch via de traditionele noch via de sociale media op zijn misstap gereageerd.
Gerechtelijk onderzoek
Momenteel loopt er tegen Van Langenhove nog een gerechtelijk onderzoek naar mogelijke inbreuken. Dat gebeurde naar aanleiding van de Pano-reportage over Schild & Vrienden. In private chatgroepen van de studentenvereniging was te lezen dat Van Langenhove en zijn kornuiten verregaande racistische, antisemitische en seksistische uitlatingen deden. Het Kamerlid zou daarbij inbreuken hebben begaan tegen onder meer de racismewet, maar houdt tot de dag van vandaag vol in zijn onschuld. Het onderzoek zit momenteel in een eindfase.
Volgens Vlaams Belang beging Van Langenhove “een fout is waar niet licht mag worden overgegaan”. Dat meldt de VRT. Van Langenhove zou de boete ondertussen al betaald hebben.