Left Right
scrollTop top

Druk weekend voor politie wegens corona-inbreuken: straatfeesten, geopende cafés en parkgekte


Politie moest afgelopen weekend veel pv's uitschreven wegens overtredingen van coronamaatregelen.
© EPA

In het hele land heeft de politie massaal mensen bekeurd die zich niet aan de strikte coronarichtlijnen hielden. Agenten stelden honderden pv’s op tegen overtreders. In Brussel alleen al gingen meer dan honderd mensen op de bon. Heel wat mensen zakten af naar de kust, terwijl ze daar niet wonen. In Antwerpen werden zo’n 40 mensen bekeurd voor het bijwonen van privéfeestjes. In Tienen werden verschillende keren cafébazen en klanten bekeurd omdat ze toch in een etablissement zaten. En in Izegem was een straatfeest met bier en een dj aan de gang waarop zelfs de burgemeester aanwezig was.

Niet-essentiële verplaatsingen zijn sinds begin vorige week verboden in ons land om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De dodentol is België ligt momenteel op 75 mensen. Toch lapten heel wat landgenoten de regels blijkbaar aan hun laars afgelopen weekend. Dat melden onder meer de Mediahuis-kranten. In Oostende, Blankenberge en de regio Westkust moest de politie honderden pv’s opstellen.

De overtreders hadden geen geldige reden om naar de kust af te zakken. Bovendien had een op de drie gecontroleerde treinpassagiers zondag geen geldige reden om naar de Belgische kust te reizen.

In Oostende schreef de politie maar liefst 150 pv’s uit voor niet-essentiële verplaatsingen. In de nacht van zaterdag op zondag gingen 36 mensen op de bon voor het overtreden van het samenscholingsverbod. In de politiezone Westkust ging een derde van de pv’s naar tweedeverblijvers. Ook horecazaken die hun terras nog altijd niet hadden weggehaald, werden beboet.

Brussel

Ook in de hoofdstad werden honderden pv’s opgesteld. De politiezone Brussel-Noord heeft in de afgelopen vier dagen in totaal 117 mensen moeten bekeuren, omdat ze het samenscholingsverbod niet respecteerden. Bovendien respecteerden vijf handelszaken de sluitingsmaatregel niet. De Brusselse politie heeft extra patrouilles ingezet om de toepassing van de maatregelen te controleren. De GAS-boetes bedragen er 350 euro voor volwassenen en 175 euro voor minderjarigen.

Feestjes in Antwerpen

In Antwerpen heeft de politie in de nacht van zaterdag op zondag zo’n 40 mensen bekeurd wegens het bijwonen van een privéfeestje. Ook dat is nu verboden. Daarnaast gingen 3 chauffeurs op de bon wegens gevaarlijk rijgedrag en het maken van niet-essentiële verplaatsingen. Bovendien werden 23 jongeren tussen de 17 en 25 jaar betrapt op een samenscholing in het lokaal van een vzw in Borgerhout. In Merksem hadden zes vrienden dan weer een etentje georganiseerd.

Parkgekte in Leuven

In Leuven sloot de politie afgelopen weekend de parkings van twee parken af omdat het er zo druk was. De politie raadde daarop af om met de auto naar een bos of park af te zakken. Het ging om de parkings van Heverleebos en van de Abdij van Park.

Café open in Tienen

In het centrum van Tienen negeerde een café dan weer meermaals alle richtlijnen. Meerdere klanten werden op verschillende momenten toch toegelaten in het etablissement. De politie sloot het café onmiddellijk. Dat meldt de lokale zender ROB-tv. Zowel de klanten als de uitbater riskeren geldboetes tot 4.000 euro en een gevangenisstraf.

Straatfeest in Izegem

In het West-Vlaamse Izegem moest de politie een straatfeestje stilleggen. Er was een dj aanwezig, mensen dronken bier en stonden zeer dicht bij elkaar. Ook burgemeester Bert Maertens (N-VA) was van de partij. Die dekt zich in door te zeggen dat het stilleggen van het feest “een scheet in een fles” was en dat de party georganiseerd was om de mensen in de zorg “een hart onder de riem te steken”. Toch geeft hij toe dat het initiatief in tijden van coronacrisis “misschien wel onvoorzichtig was”.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.160.472
 • Aantal
  doden
  1.396.267
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  559.902
 • Aantal
  doden
  15.755