Edward Snowden over mogelijke afschaffing abortuswet in VS: “Noch een wet, noch een rechtbank kan de intrekking van een mensenrecht rechtvaardigen”

De mogelijke afschaffing van de abortuswet in de Verenigde Staten heeft het land op zijn grondvesten doen daveren. Heel wat prominente figuren, waaronder klokkenluider Edward Snowden, hebben intussen kritiek geuit op wat er op tafel ligt bij het Hooggerechtshof.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof staat op het punt het fameuze arrest Roe v. Wade naar de prullenmand te verwijzen. Dat zou betekenen dat de staten zelf kunnen bepalen in welke mate ze abortus toelaten. Indien die afschaffing er komt, zullen naar alle waarschijnlijkheid 28 staten abortus verbieden of het zo goed als onmogelijk maken.

Kritiek van Snowden

Vanzelfsprekend lokte dit nieuws heel wat reactie uit. Zo trok Snowden naar Twitter om zijn ongenoegen te uiten. “Noch een wet, noch een rechtbank kan de herroeping van een mensenrecht rechtvaardigen. De onderdrukking van zo’n essentiële vrijheid kan een tijdlang doeltreffend, maar niet legitiem zijn”, schreef hij in een tweet.

Kort voor het publiceren van die tweet had de klokkenluider al kritiek geuit op de gelekte berichten. “Iemand kan veel op het spel hebben gezet om je hiervoor te waarschuwen. Het maakt niet uit wie ze zijn of waarom ze het deden: hun rol is voltooid”, klonk het. “Wat er nu toe doet, is de manier waarop we reageren.”

Ook de Democraten halen uit naar het Hooggerechtshof

De afschaffing van de abortuswet is een ware nachtmerrie voor heel wat Democraten. De Democratische president Joe Biden kondigde aan zich tegen het besluit van het hof te verzetten. “Als het Hof Roe v. Wade vernietigt, is het aan de verkozenen op alle regeringsniveaus van ons land om het recht van de vrouw om te kiezen te beschermen. En het is aan de kiezers om in november voor bestuurders te kiezen die voorstander zijn van de abortuswet”, aldus de president.

“De rechten van alle Amerikanen zijn in gevaar”, klonk het bij vicepresident Kamala Harris. “Als het recht op privacy wordt verzwakt, kan ieder mens een toekomst tegemoet gaan waarin de overheid zich mogelijk kan bemoeien met de persoonlijke beslissingen die je over je leven neemt. Dit is het moment om voor vrouwen en voor ons land te vechten met alles wat we hebben.”

Een aangeslagen Elizabeth Warren, Senator voor Massachusetts, zei dan weer dat ze boos en teleurgesteld is. “Dit is iets waar de Republikeinen al decennia voor gewerkt hebben. Ze willen iets opleggen wat de meerderheid van de Amerikanen niet wilt. 69 procent van onze landgenoten wil dat Roe v. Wad blijft bestaan”, zei ze in een reactie aan een journalist. (am)

Meer
Lees meer...