Een simpele oplossing voor obesitas bij kinderen

Een Amerikaans onderzoek wijst uit dat gezinnen die aan tafel eten met traditionele serveerkommen minder kans hebben te kampen met overgewicht. Kinderen leren zo sneller te herkennen wanneer ze genoeg hebben, stelt de studie, die gepubliceerd werd in Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd bij peuters en kleuters tussen twee en vijf in meer dan honderd opvangcentra in de VS, wijst uit dat kinderen zelf porties op hun bord zouden moeten scheppen in plaats van een vol bord aangereikt te krijgen. Dat kan voorkomen dat ze zich overeten en helpt zo obesitas te beteugelen, luidt het. 

“Wanneer de borden al opgeschept zijn, leren kinderen nooit de hongersignalen van hun lichaam te lezen”, zegt hoofdonderzoeker Brent McBride, directeur van het labo voor kinderontwikkeling aan de Universiteit van Illinois. “Ze leren niet om te zeggen dat een bepaalde portie genoeg is voor hen.”

Ouders worden ook aangemoedigd hun kroost op maaltijduren niet aan te moedigen te eten wanneer ze zeggen geen honger te hebben. “Wanneer een kind de ene maaltijd niet eet, zal het dat wel compenseren over een periode van 24 uur”, zegt studente nutritionele wetenschappen Dipti Dev. “Een kind doen eten wanneer het geen honger heeft, is waarschijnlijk het ergste wat je kan doen. Het leert hen geen aandacht te besteden aan de signalen van hun lichaam.”

De onderzoekers zeggen dat ouders en leerkrachten kinderen moeten helpen hun gevoelens van honger en voldoening te herkennen. “In plaats van te vragen ‘Ben je klaar?’, zouden leraars kinderen moeten vragen ‘Ben je vol?’. Of zouden ze moeten zeggen ‘Als je honger hebt, mag je nog wat meer hebben’,” aldus Dev. “De juiste vragen stellen kan kinderen helpen naar hun honger- en bevredigingsgevoel te luisteren.”

Meer
Lees meer...