Ellen DeGeneres ontslaat drie producers na klachten over onveilige werksfeer

WarnerMedia, het productiehuis achter de talkshow The Ellen DeGeneres Show, houdt een grote kuis in het productieteam van het programma. Drie producenten die al sinds het begin van de talkshow in 2003 bij het team zaten, zijn de laan uit gestuurd. Die beslissing komt er nadat medewerkers kritiek hadden geleverd op de onveilige werksfeer achter de schermen. Dat meldt Variety.

Zo’n 200 medewerkers kregen in een videoconferentie het nieuws te horen van presentatrice Ellen DeGeneres. Duidelijk geëmotioneerd bood DeGeneres meerdere keren haar excuses aan. Volgens Variety zou ze verteld hebben dat ze “niet perfect” is en dat er al die jaren te weinig rekening was gehouden met de mensen achter de schermen.

Toxische werksfeer

Een tijd geleden kwam BuzzFeed News met een artikel met getuigenissen van verschillende voormalige werknemers van The Ellen DeGeneres Show en één persoon die er nog steeds werkt. Anoniem getuigden ze over de werksfeer die gekenmerkt werd door angst en racisme. Ook kloegen ze over seksueel grensoverschrijdend gedrag van verschillende belangrijke producers van de talkshow. Volgens hen was Ellen DeGeneres daarvan op de hoogte, maar kneep ze een oogje dicht.

Er waren ook klachten over hoe vrij vragen wegens ziekte of om de begrafenis van een familielid bij te wonen bijna onmogelijk is. Zij die zonder te klagen overuren werken en zich geen vragen stelden bij de werksfeer werden beloond met de nieuwste iPhones en geschenkbonnen van de sponsors van de show. Anderen kregen niets. “Iedereen was ongelukkig tenzij je bij de gelukkigen was die bevoordeeld werden.”

WarnerMedia startte enkele weken geleden een onderzoek naar de klachten. DeGeneres zelf noemde de beschuldigingen hartverscheurend.

Uitslag van het onderzoek

Volgens Variety werden de uitkomsten van dat intern onderzoek tijdens de virtuele conferentie besproken. Na gesprekken met meer dan honderd medewerkers zien ze geen bewijs voor stelselmatig racisme. Wel bleek dat er ruimte is voor verbetering op het vlak van diversiteit en inclusiviteit. DeGeneres kondigde aan dat er voor iedereen workshops worden ingepland.

Eerder verschenen er zelfs geruchten dat Ellen DeGeneres zou overwegen om te stoppen met het programma. The Ellen DeGeneres Show was in 2003 voor het eerst te zien op de Amerikaanse televisie. Zeventien seizoenen en meer dan 2.700 afleveringen later heeft de talkshow onder andere 61 Daytime Emmy Awards en talloze fans wereldwijd.

Meer
Lees meer...