Elon Musk verwijdert Twitter Spaces nadat hij live aan de tand wordt gevoeld door journalisten

Elon Musk blijft aan de lopende band veranderingen invoeren bij Twitter. Na de invoering van Twitter Blue, gekleurde vinkjes en binnenkort ook drastisch langere tweets heeft hij nu een functie verwijderd. En dat deed hij vooral om persoonlijke redenen.

Twitter Spaces is voorlopig niet meer toegankelijk op Twitter. De functie verdween kort nadat Elon Musk deelnam aan een Twitter Space waarin hij flink op de rooster werd gelegd.

@ElonJet

Het verhaal begint op woensdag. Toen verloor @ElonJet z’n account op Twitter. Op @ElonJet deelde de 20-jarige student Jack Sweeney informatie over de vluchten die Elon Musk maakte met zijn privéjet. Het ging daarbij om informatie die sowieso publiek toegankelijk is, maar die hij samenvoegde en deelde via het account.

Volgens Musk ging het hierbij echter om een schending van zijn privacy. De CEO van Twitter beweerde dat er door de tweets van @ElonJet stalkers aan z’n deur waren. Hij verwijderde daarom het account en tweette zelf dat “elk account dat real-time informatie deelt over iemand verwijderd zal worden”. “Het gaat hierbij om een overtreding van de fysieke veiligheid van mensen. Ook het delen van links naar websites met informatie over de real-time locatie van mensen valt hieronder.” Musk liet daarbij ook weten dat het wel mag om deze info later te delen.

Twitter Spaces

Verschillende media brachten het nieuws over @ElonJet. Enkele journalisten die hierover berichtten, zagen niet veel later ook hun account verdwijnen van Twitter. Collega’s van deze journalisten hadden hier vragen over en wilden die aan Elon Musk zelf voorleggen. Dat deden ze in een Twitter Space. Dat is een functie van Twitter waarop je live kan luisteren naar gebruikers die alleen of samen spreken.

Toen Musk vragen kreeg over de exacte reden waarom de journalisten die schreven over @ElonJet verwijderd waren van Twitter, verliet hij snel de Space. En niet veel later was het al helemaal niet meer mogelijk om Twitter Spaces te maken. Musk reageerde toen op iemand die vroeg waar de functie naartoe was. Hij liet toen weten dat het ging om werken aan de functie om een bug te verwijderen en dat Twitter Spaces snel terug zou zijn. Al is de timing natuurlijk wel heel toevallig.

Later reageerde Musk op iemand die de verwijderde accounts van journalisten aanhaalde. Daarbij zei hij: “Je mag me de hele dag bekritiseren, geen probleem. Maar mijn real-time locatie delen en zo mijn familie in gevaar brengen, is niet oké.” Het is nog niet duidelijk of en wanneer Twitter Spaces terugkomen.

Beluister hier het fragment uit de Twitter Space:

Meer
Lees meer...