Europa bestelt nog 300 miljoen Pfizer-vaccins, De Croo: “Dit is game changer”

De Europese Commissie plaatst een extra bestelling bij de farmabedrijven Pfizer en BioNTech. Daarmee verdubbelt ze de huidige beschikbaarheid.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen kondigde het nieuws aan op een persconferentie. Het contract zou 100 miljoen dosissen bevatten die standaard geleverd worden, met een optie om nog eens 200 miljoen te krijgen, kon het persbureau Bloomberg eerder al achterhalen.

Het nieuws komt een week nadat Commissievoorzitter Ursula von der Leyen bekendmaakte dat de EU een optie voor 100 miljoen extra dosissen in het vorige contract had gebruikt. In dat contract werden er 200 miljoen dosissen standaard geleverd worden en was er een optie voor 100 miljoen extra. Voor de vorige bestelling betaalde Europa 12 euro per spuitje, de prijs voor deze deal is onbekend.

Met de nieuwe levering kan twee derde van de Europese bevolking ingeënt worden, maar landen kiezen zelf hoeveel ze aankopen.

Premier Alexander De Croo (Open Vld) reageert tevreden. “Dit is een game changer. Het betekent dat we ook in ons land de vaccinaties zullen kunnen versnellen en sneller meer mensen kunnen beschermen”, klinkt het. “Dit bewijst dat de Europese aanpak werkt. Als kleinere lidstaten zoals België dit zelf hadden moeten onderhandelen, hadden we nooit zoveel toegang tot vaccins gehad.”

Traag

De eerste Pfizer-vaccins zijn ondertussen zo goed als allemaal verdeeld en de meeste landen zijn ook al begonnen met vaccineren. In ons land komt de vaccinatie iets trager op gang dan in een aantal andere landen, maar volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) zou die vanaf volgende week op stoom moeten komen. Nederland en Frankrijk moeten hun eerste prik nog zetten.

Het Europees geneesmiddelenagentschap EMA onderzoekt ook of er meer dan vijf dosissen uit één flesje van Pfizer kunnen om de vaccinatie sneller te laten verlopen. Naar alle waarschijnlijkheid komt daar vrijdag het antwoord op.

Meer
Lees meer...