Vijftien Europese landen hebben maandag een oproep gedaan aan de Europese Commissie om sneller handelsovereenkomsten met landen buiten de gemeenschap te sluiten. Op deze manier zou de economische groei op lange termijn en de geopolitieke status van de unie in de wereld worden veiliggesteld.
Voor sommige partijen in Brussel maakt de inval van Rusland in Oekraïne het sluiten van handelsovereenkomsten een belangrijke missie. De oorlog, samen met de coronapandemie, ontwricht de Europese bevoorradingsketen van goederen en toont het belang van diversificatie op het gebied van handel.
In een brief aan Europees commissaris voor Handel, Valdis Dombrovskis, zeggen daarom vijftien ministers van Economie, Buitenlandse Zaken en Handel, dat de oorlog in Oekraïne en de coronapandemie de noodzaak onderstrepen van “veerkrachtige toeleveringsketens”, strategische partnerschappen en open handel.
“Dit moet een wake-up call zijn voor Europa, we mogen niet achterblijven”, aldus de ministers in hun brief. Daarmee reageren ze specifiek zo op het recentelijk in werking gestelde Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) tussen verschillende Aziatische landen.
Volgens de verschillende ministers doet de EU er namelijk te lang over om de broodnodige internationale overeenkomsten te sluiten, waarmee het op internationaal economisch vlak achter de feiten aan blijft lopen.
In 2019 sloot het Europese blok nog een overeenkomst met Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay, maar zette die vervolgens op een laag pitje, wegens bezorgdheid over de ontbossing van het Amazonegebied. Ook wordt een overeenkomst met Mexico, gesloten in 2018, nog steeds door Frankrijk tegengehouden.
De brief is onder andere ondertekend door Duitsland, Italië, Nederland, Spanje en Portugal. België staat niet op de lijst van ondertekenaars.
Frankrijk vertraagt
Een nieuwe overeenkomst met Mexico uit 2018 moet daarnaast nog steeds worden goedgekeurd door de EU. Frankrijk, dat het zesmaandelijks roterend voorzitterschap van de EU bekleedt, heeft de besprekingen hieromtrent stopgezet om de presidents- en parlementsverkiezingen in eigen land niet te verstoren.
Het handelsakkoord zou namelijk de invoer van 20.000 ton rundvlees uit Mexico mogelijk maken, maar beleidsmakers vreesden voor de Franse boeren, die profiteren van lage tarieven als gevolg van eerdere handelsovereenkomsten. Een nieuw pact met Mexico zou een boerenprotest kunnen uitlokken en de antiglobaliseringsretoriek van extreemrechts aanwakkeren.
Ook Interbev, de Franse vleesfederatie, heeft er bij Macron op aangedrongen zich te verzetten tegen de overeenkomst en de onderhandelingen te blokkeren die zouden kunnen leiden tot een verdere “ultra-concurrerende” vleesinvoer uit het buitenland.
Oorlog voert druk op
Als voorzitter van de EU geeft Frankrijk op 1 juli het stokje door aan Tsjechië en Zweden. Beiden zijn grote voorstanders van vrijhandel, waar de inval van Rusland het sluiten van nieuwe handelsovereenkomsten tot een belangrijke opdracht maakt.
Verschillende overeenkomsten lonken zodoende aan de horizon, zoals tussen de EU en Chili, alsook met India, Australië, Nieuw-Zeeland, Zwitserland en het blok genaamd Mercosur, dat bestaand uit verschillende Latijns-Amerikaanse landen.
(lb)