Eurovisiesongfestival krijgt volgend jaar Amerikaanse editie

Er werd al langer over gesproken, maar nu is het ook officieel. Het Eurovisiesongfestival krijgt een Amerikaanse versie. Het concept zal hetzelfde zijn in de Verenigde Staten waar net zoals in Europa verschillende verkozen kandidaten het tegen elkaar zullen opnemen.

Na 65 jaar zullen ook Amerikanen deel kunnen uitmaken van het Eurovisiesongfestival. Ze zullen niet deelnemen aan de Europese wedstrijd zoals Australië, maar krijgen wel hun eigen versie.

American Song Contest

De eerste editie van de American Song Contest zal doorgaan tijdens de feestdagen in 2021. Net zoals in Europa zullen verschillende artiesten het tegen elkaar opnemen. Deze zullen niet afkomstig zijn uit verschillende landen, maar wel uit de 50 verschillende staten van de VS.

Martin Österdahl, de executive supervisor van het Eurovisiesongfestival is alvast enthousiast. “Het eurovisiesongfestival heeft een unieke nalatenschap die tot 65 jaar teruggaat en de wereldwijde populariteit neemt nog steeds toe. Daarom is het tijd om Amerika te laten deelnemen aan het spektakel, via hun eigen zustercompetitie, de American Song Contest. Liefde voor muziek is universeel en het vieren van verschillende genres en muziekstijlen kan grenzen doorbreken en mensen verenigen.”

Amerikaans team

Voor de Amerikaanse versie werd ook een nieuw Amerikaans team opgetrommeld. Dat bestaat uit enkele grote namen. In de eerste plaats zullen er vier Europese producenten hun schouders zetten onder het project. Het gaat daarbij om Anders Lenhoff, Peter Settman, Ola Melzig en Christer Björkman (die zelf nog te zien was als kandidaat op het Eurovisiesongfestival en nadien aan de slag ging achter de schermen van de liedjeswedstrijd).

Zij zullen worden bijgestaan door verschillende Amerikanen waaronder Ben Silverman, die eerder verantwoordelijk was voor de Amerikaanse versie van The Office. Anders Lenhoff benadrukt alvast dat iedereen welkom is in de Amerikaanse editie. “De American Song Contest is open voor alle zangers met een lied of het nu gaat over amateurartiesten of grote namen die al getekend hebben bij een groot label. Niemand wordt uitgesloten van de competitie”.

The American Song Contest Academy

In de aanloop naar de American Song Contest zal er een speciale academie worden opgericht, toepasselijk The American Song Contest Academy getiteld. Deze academy zal bestaan uit professionals uit de muziekwereld die verschillende genres en achtergronden vertegenwoordigen.

Deze academy zal uiteindelijk de jury’s leveren die, net zoals in Europa voor de helft bepalen wie het Songfestival wint. Net zoals in Europa mogen artiesten alleen deelnemen of in groepen van maximaal zes personen.

Netflix

Dat het Eurovisiesongfestival nu een Amerikaanse editie krijgt, mag eigenlijk niet verbazen. Door de Netflixfilm Eurovision Song Contest: The Story Of Fire Saga hebben heel wat Amerikanen voor de eerste keer kennis gemaakt met de wondere wereld van het Eurovisiesongfestival en is het dus ook hét ideale moment om hen bij het feestje te betrekken.

De Netflixfilm werd een succes in een jaar waarin Europeanen het zonder hun favoriete guilty pleasure moesten stellen. Maar ook in de Verenigde Staten werd de film massaal bekeken en zijn ze nu dus klaar voor de real deal.

Meer
Lees meer...